جستجو
Close this search box.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

کابلِ تاریک؛ فساد رهبران پیشین

کابل سالهاست که تاریک است. نه تنها کابل، بلکه تمام افغانستان هرگز روشنایی را ندیده است. برق نیست. از خدمات اجتماعی ـ رفاهی و صحی خبری نیست. با آنکه افغانستان سرشار از منابع طبیعی است، اما با این حال پلان و برنامه ­ی جامع که بتواند افق روشنی بر تاریکی کابل بگشاید، دیده نمی ­شود.

بر پایه ­ی آنچه که دفتر توسعه سازمان ملل متحد می­ گوید، افغانستان با بحران بزرگ انرژی برق مواجه است و عموما بیشتر از 60درصد از مردم افغانستان از برق محروم اند. در قرن 21 که تکنالوژی تمام قله ها را درنوردیده اند، محرومیت از برق و بعضی از خدمات اولیه، تاسف بار است. به همین دلیل لازم است تا در رابطه به تاریکی کابل ـ افغانستان، غور و بررسی گردد و چند و چون این ماجرا موشکافی شود.

  • فساد رهبران پیشین و تاریکی مطلق در کابل

آمریکا و جامعه­ ی جهانی زمانی که افغانستان را اشغال نمودند، ادعا داشتند که افغانستان را بازسازی می­ نمایند. به همین دلیل میلیاردها و حتی تریلیون­ها دالر، کمک­ های بشری جهت بازسازی افغانستان از سرتاسر دنیا به این کشور سرازیر شدند. متاسفانه نیت و اهدافی پاکی در پشت ادعای آمریکائیان و غربیان وجود نداشت و به همین دلیل به جای بازسازی افغانستان، صدمات و خساراتی سنگینی بر کشور تحمیل گردید.

اینکه آمریکا و غرب جنایت­ های فجیع و ورای تصور انسانی در حق مردم افغانستان انجام داده اند، یک موضوع بدیهی است، اما اینکه رهبران و مسئولین «نظام جمهوریت» بدون کمترین تعلق خاطر به افغانستان، بیش از دو دهه، تمام فرصت­ها را هدر دادند و چپاولگرانه تمام کمک های بشری را حیف و میل کردند، بدون تردید، آزار دهنده و عذاب آور است.

مسئول و عامل اصلی کابلِ تاریک، رهبران و مسئولین نظام جمهوریت است که احساس وطن دوستی نداشتند و فقط با بادیگارد و عیاشی و خوش گذرانی، تمام کمک های بشری و منابع افغانستان را حیف و میل کردند. زیرا آمریکا و غرب، نه تنها در افغانستان، بلکه در کل جهان، در هرکشوری که رفته اند و مداخله کرده اند، آنجا را با خاک یکسان نموده اند. به همین دلیل رهبران و مسئولان نظام جمهوریت بایستی از فرصت ها استفاده می نمودند و به جای عیاشی و خوشگذرانی، دست کم به گوشه ­ی از زیر ساخت های کشور توجه می نمودند.

با این حال متاسفانه رهبران و مسئولان نظام جمهوریت به دلیل اینکه در فساد غرق بودند و تعلق خاطری به وطن نداشتند، در کنار لشکریان اشغال گر نشستند و تمام داروندار افغانستان را به یغما بردند و خون هزاران جوان افغان را به نا حق ریختند و سر انجام کابل ـ افغانستان را همچنان در تاریکی و بی برقی نگه داشتند. از همین­رو مردم افغانستان تحت هیچ شرایطی هیچ یکی از رهبران و مسئولان نظام پیشین را نمی ­بشخند و از خدا می خواهند که جزای هریک شان را بدهند.

  • کابلِ تاریک: عجز طالبان در روشن ساختن کابل

نه تنها افغانستان، بلکه تمام کشورهای که در اشغال آمریکا در آمده اند و مدتی زیر اشغال آمریکا و غرب بوده اند، آلوده به فساد اند. از عراق و کشورهای عربی گرفته تا اوکراین و دیگر کشورهای که مدتی زیر سلطه­ و اشغال آمریکا و غرب قرار داشته اند، فساد در عمیق ترین لایه های اجتماعی این کشورها نفوذ کرده اند.

رهبران و مسئولین فاسد جمهوریت نه تنها کابل را روشن نساختند که بدهی کشورهای صادر کننده­ ی انرژی برق به افغانستان را نیز نپرداختند. زمانی که طالبان در پانزدهم آگست 2021 زعامت افغانستان را به عهده گرفتند، تنها بیش از 100میلیون دالر کشور، به ازبکستان و تاجیکستان، از بابت پول برق بدهکار بود. از طرف دیگر با آنکه ایران بخش قابلی توجهی از انرژی برق صادراتی خویش به افغانستان را رایگان و مجانی کرده بودند، میلیون ­ها دالر افغانستان نیز به ایران بدهکار بود.

بدهی افغانستان به کشورهای همسایه از بابت پول برق، افزون بر انسداد دارایی ­های کشور در حساب های آمریکا و تحریم مقامات طالبان از سوی جامعه جهانی، باعث گردید که افغانستان با بحران شدید مواجه گردد و بی برقی همچنان در کابل و افغانستان دامنه­ ی سیاهش را بگسترانند و ماندگار باشند.

هرچند طالبان پس از آگست 2021، عزم شان را مبنی بر بازسازی و ساخت و ساز زیربنایی افغانستان جزم نموده اند و تا اکنون موفق به راه اندازی و به بهره­برداری پروژه های متعدد و به ویژه در حوزه ای تامین انرژی برق گردیده است، اما هرگز کافی نبوده اند. زیرا بیش از 60درصد از مردم افغانستان از برق محروم اند. عدم وجود انرژی برق صدمات جدی بر خدمات و رفاه اجتماعی وارد کرده اند. از این­رو طالبان بایستی تمام ظرفیت های شان را به کار گیرند و در حوزه ­ی تامین انرژی برق موفقانه عمل نمایند.

کابلِ تاریک
با وجود اقدامات طالبان، کابلِ تاریک همچنان معضلی برای مردم افغانستان است

نقیب الله جمشید

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=4832

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *