نگاه ویژه آیتالله رئیسی نسبت به مردم و مهاجرین افغانستانی
بیش از چهار دهه می شود که افغانستان دچار بحرانی سیاسی، جنگ های تحمیلی و منازعات داخلی است. یکی از پیامدهای این نابسامانی ها مهاجرت های گسترده مردم افغانستان به کشورهای مختلف جهان، بهویژه ایران و پاکستان بوده است. بر اساس آمارهای رسمی از جمله آژانس ملل متحد برای پناهندگان، بیشترین جمعیت مهاجر افغانستان در ایران زندگی می کنند.
باوجوداینکه سیاست کلی جمهوری اسلامی در جهت حمایت از مهاجرین و مردم افغانستان تعریف شده است؛ اما کار دولت آیتالله سید ابراهیم رئیسی و نگاه خاص شخص ایشان در جهت حمایت از مهاجرین و مردم افغانستان قابلتوجه است که لازم می بینم بهپاس احترام به این شخصیت دلسوز و خدوم اسلام به گزیده های از آن اشاره کنم.
آیتالله رئیسی و تلاش برای ایجاد ثبات و صلح پایدار در افغانستان
رئیس جمهور فقید ایران، آیت الله سیدابراهیم رئیسی منشأ اصلی بحران افغانستان را عدم تسلط خود افغانها بر سرنوشت شان می دانست و بدین باور بود افغانستان زمانی به ثبات و صلح پایدار می رسد که افغانها خود تصمیم گیرنده باشند، بدین جهت او خروج آمریکایی ها از افغانستان را فرصت مناسب برای تحقق حاکمیت اراده مردم افغانستان برای تعیین سرنوشت شان می دانست و بر همپذیری افغانها و تشکیل حکومت فراگیر تأکید داشت.
به عنوان نمونه به سخنی از آیت الله شهید در دیدار با سفیران کشورهای اسلامی اشاره می گردد «حکومتی در افغانستان که بتواند نمایندگی کند همه ای مذاهب را، همهای اقوام را و همه مردم مسلمان افغانستان را در کشور افغانستان، معتقدیم که مساله افغانستان را میتواند حل کند.» حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه فقید دولت تحت زعامت آیت الله رئیسی نیز در مجالس مختلف بین المللی این راه حل را بیان و توضیح داده بود. از باب نمونه به سخنرانی جناب ایشان در نشست وزیران خارجه جنبش عدم تعهد در باکو، اشاره می گردد «کشور افغانستان دههها است که از بی ثباتی و بحران رنج میبرد. راهحل، تشکیل دولتی فراگیر متشکل از همه اقوام افغانستانی می باشد.»
آیتالله رئیسی و تلاش برای کمکرسانی به مردم افغانستان
خروج غیرمسئولانه آمریکایی ها از افغانستان، مصیبت های زیادی را بر مردم افغانستان تحمیل کرد که از آن جمله می توان به حرج و مرج اجتماعی، مهاجرت های گسترده، بیکاری و فقر مفرط، ضعیفشدن نهادهای امدادی و بیمارستانی و… اشاره کرد. علاوه بر امور یادشده طی سه سال اخیر گواه حوادث ناگوار طبیعی از قبیل زلزله هرات و چند ولایت دیگر افغانستان، و رویدادهای خونبار ضد امنیتی از سوی گروه های تروریستی – تکفیری نیز بودیم که در تمام این مسائل دست کمک دولت جمهوری اسلامی ایران را زودتر از همه و باقوت تمام زیر بازوان رنجدیده ملت افغانستان می دیدیم، بدون شک نقش شخص رئیسجمهور در هدایت این کمک ها به افغانستان از همه مسئولین اجرایی برجسته بود.
آیتالله رئیسی و تلاش برای ساماندهی مهاجرین افغانستانی در ایران
گذشته از خدمات مستمر جمهوری اسلامی ایران به مهاجرین افغانستانی، دو اقدام مهم، حیاتی و ملموس در دوران ریاستجمهوری آیتالله سید ابراهیم رئیسی برای ساماندهی مهاجرین و خدماترسانی بهتر برای قشر مستحق حمایت انجام شد:
1. ثبت و راجستری مهاجرین بدون مدرک؛ پس از تحولات سیاسی در افغانستان و پناهبردن جمعی بزرگی از مردم افغانستان به خاک جمهوری اسلامی ایران، دولت تحت زعامت آیتالله رئیسی بهمنظور ساماندادن جمعیت مهاجر و ارائه بهتر خدمات طرح سرشماری افراد بدون مدرک را روی دست گرفت که هر مهاجر می توانست بدون هیچ هزینه ای برگه سرشماری را به دست آورد و از تمام مزایایی یک مهاجر قانونی، از قبیل اقامت، کار، تحصیل و خدمات مخابراتی و بانکی بهره مند گردد.
2. ایجاد سازمان ملی مهاجرت؛ تا پیش از دولت رئیسجمهور فقید آیتالله رئیسی اداره خاصی که تمام امور مهاجرین را ساماندهی نماید، وجود نداشت، بلکه امورات مهاجرین به وزارتخانه ها و ادارات مختلفی مربوط می شد که هم پاسخگویی چندان وجود نداشت و هم سردرگمی های را هم برای مهاجرین و هم برای ادارات اجرایی به وجود آورده بود و همین سبب شده بود که امورات مهاجرین آنگونه که انتظار می رفت و سیاست کلی جمهوری اسلامی بود، مدیریت نشود؛ اما تشکیل سازمان ملی مهاجرت، تدبیری بود که این کاستی ها را برطرف کرد، هم پاسخگویی اداره را تضمین کرد و هم از سردرگمی مهاجرین جلوگیری به عمل آورد.
آیتالله رئیسی و محبت ویژه به مردم افغانستان
گذشته از مسائلی سیاسی و اجرایی، آیتالله رئیسی محبت ویژه به مردم افغانستان داشت. او مردم افغانستان را دوست داشت و در مناسبت های مختلف از مشکلات مردم افغانستان، بهویژه مهاجرین می گفت و با این مردم با مهربانی و محبت خاص رفتار می کرد.
هیچوقت یادم نمی رود زمانی که در ایران دانشجو بودم، در ماه مبارک رمضان رئیسجمهور فقید به خوابگاه دانشجویان افغانستانی آمده بود، با دانشجویان در یک سفره نشست و در کنار دانشجویان افطار کرد، این یک رفتار نمایشی نبود، او با تمام وجود مشکلات ما را درک کرده بود و از عمق وجود برای ماها قصه می کرد؛ لذا بهگزاف نگفتهام اگر بگویم او یک برادر مؤمن واقعی برای تکتک ملت افغانستان بود!
جاوید یوسفی