کسانی که در افغانستان زندگی کرده باشند و مزه گرما و سرمای این کشور را به تن خود لمس کرده باشند می دانند که سرمای زمستانی خیلی زودتر از دیگر کشورهای همسایه و منطقه به سراغ مردم می آید. زمانیکه فصل تابستان به پایان می رسد، هوای سرد فصل خزان و سپس زمستان به خانه های بدون گاز و برق مردم این کشور نفوذ می کند، به همین لحاظ مردم پیشاپیش به فکر گرم کردن خانه های خود برای زمستان تاریک افغانستان می شوند.
هرچند که مشکلات مردم افغانستان هر ساله تکرار می شود ولی در سال جدید مردم حکومت جدیدی را که هنوز مشروعیت بین المللی کسب نکرده تجربه کرده اند، حکومتی که متاسفانه با تحریم های بین المللی و مشکلات اقتصادی بیشماری مواجه شده است و همین موضوع باعث شده تا اکثریت مردم قدرت اقتصادی خرید چوب و یا مواد سوختی دیگر را هم نداشته باشند.
گزارشات و مقالات بین المللی بیشماری در سال جدید راجع به بحران هایی که افغانستان با آن مواجه می باشد، منتشر شده است که همگی خبر از یک زمستان سخت برای مردم می دهند. شوربختانه، اکثر مردم افغانستان غذای کافی برای خوردن ندارند. میلیون ها نفر باوجود خشکسالی چند ساله و اقتصاد سقوط کرده، با گرسنگی وفقر شدیدی روبرو هستند. این بحران می تواند با شروع زمستان، اوضاع را وخیم تر کند.
براساس گزارش سازمان جهانی خوراکه “بیش از نیمی از جمعیت کشور (حدود 23 میلیون نفر) با سطح شدید از گرسنگی مواجه هستند. مسئله سوء تغذیه یک طرف و افزایش قیمت های مواد غذای از طرف دیگر، به شدت وضعیت مردم را پریشان ساخته است. بررسی های این سازمان نشان می دهد که اکثریت قریب به اتفاق افغان ها، یعنی 98 درصد از جمعیت، غذای کافی برای خوردن ندارند. بسیاری از آنها با رژیم های غذایی محدود با سبزیجات تازه، ماست و شیر یا مقدار کمی از گوشت زنده می مانند یا اصلاً زنده نمی مانند.
در ضمن نباید فراموش کرد که افغانستان در طول سالها شاهد وضعیتهای اضطراری گرسنگی دیگری نیز بوده است برای مثال در برخی مناطق، مردم چنان مستاصل بودند که به خوردن علف متوسل می شدند. شیلی ثکرال سخنگوی سازمان جهانی خوارکه می گوید، اما اکنون، برای اولین بار، “طبقه شهری جدیدی از مردم گرسنه” وجود دارد. افغانهایی که شغل خود را از دست دادهاند و هرگز تصور نمیکردند گرسنه بمانند.
بحران وخیم انسانی و زمستان تاریک
فقر و گرسنگی دردیست که مردم افغانستان همیشه با آن آشنا بوده، اما زمستان امسال را تاریک توصیف می کنند! چرا؟ از وقتی که طالبان قدرت را گرفته اند در کل هر چه مشکلات وجود داشت، بر سر مردم آوار شده است. زمستان سختی که همراه با خشکسالی خواهد آمد. این درحالیست که بی پولی و مشکلات اقتصادی هم بر مشکلات افزوده است.
بیشتر محافل سیاسی، زندگی در افغانستان را به دو دوره تقسیم می کنند (افغانستان پیش از سقوط و بعد از سقوط) شاید بتوان همراه با این مسئله کمی موافق بود ولی مسئله فقر و گرسنگی و در کل بحران انسانی که در کشور وجود دارد و روز به روز وخیم تر می شود، از قدیم الایام با مردم همراه بوده است.
با این حال بدترین مشکل در کشور مسئله سوءتغذیه است. بر اساس آخرین گزارش آمار یونیسف (صندوق کودکان سازمان ملل متحد)، هم اکنون در افغانستان ۱.۱ میلیون طفل با خطر سوءتغذیه شدید و ۲.۲ میلیون طفل نیز خطر سوءتغذیه متوسط مواجهاند و با تمام تلاشها، نه تنها در تعداد اطفال مبتلا به سوءتغذیه شده کاهشی رخ نداده، بلکه در بعضی مواقع، تعداد آنها افزایش هم یافته است.
آخرین گزارش شاخص جهانی گرسنگی در جهان که اخیرا منتشر شده است، نشان میدهد که در حال حاضر، 5 درصد اطفال افغانستان قبل از سن پنج سالگی به دلیل سوتغذیه شدید، از بین می روند.
در مجموع، بیش از نیمی از مردم افغانستان با فقر و نبود غذای کافی مواجهاند. اگر آمار تخمینی در مورد جمعیت کشور را که بیش از ۳۵ میلیون تن عنوان شده است، در نظر بگیریم، با توجه به اینکه ملل متحد میگوید نزدیک به ۲۰ میلیون نفر با خطر گرسنگی مواجهاند، به این معنا است که حدود ۵۷ درصد مردم در وضعیت گرسنگی قرار دارند. این موضوع با توجه به مسائل و مشکلات موجود و کاهش توجه جهان به افغانستان، در حال افزایش است.
افغانستان همراه با آینده نامشخص
متاسفانه در حال حاضر افغانستان با آینده نامشخص مواجه شده است، بسیاری از مشاغل تعطیل و بانک همراه با وضعیتی نامعلوم و وضعیت وخیم اقتصادی، فشار بسیاز زیادی را بین مردم وارده کرده تا جایی که مردم افغانستان برای زنده ماندن، مجبور به فروش اعضای بدن و یا اجناس منازل شده اند.
در این میان کمک نهادها و سازمان های بین المللی برای مردم افغانستان آن هم در آستانه زمستانی سخت بسیار حیاتی است. اگرچه سازمان ملل کمک های اندکی را به مردم افغانستان می کند، اما این کمک ها بسیار ناچیز خواهد بود، آن هم در زمستان بی رحم افغانستان.
آمریکای بی رحم، همانطور که می دانیم میلیاردها دالر از دارایی های مردم افغانستان را پس از خروج نیروهایش از کشور بلوکه کرد و برایش مهم نبود که این پول ها متعلق به مردم این کشور است و نیاز اساسی به آن دارند. کشوری که هفتمین کشور فقیر جهان است و با این حال برنامه انکشاف ملل متحد، هشدار داد که اگر به سرعت به وضعیت مردم این کشور رسیدگی نشود، درصد افرادی که زیر خط فقر زندگی می کنند، ممکن است تا سال آینده به 97 درصد برسد. موضوعی که تاکنون در تاریخ هیچ کشوری وجود نداشته است.
چه خواهد شد؟
همانطور که در این نوشته مطالب و آمارهای مایوس کننده ای از وضعیت مردم افغانستان آورده شد، نشان از آن می دهد که در زمستان پیشرو، روزهای بسیار سختی در انتظار خواهد بود. به همین خاطر انتظار می رود تا کشورهای همسایه، نهادها و سازمان های بین المللی بشردوستانه توجهاتشان را به سوی مردم افغانستان متمرکز کنند که اگر غافل از آن شوند، زمستان پیشرو، زمستانی کشنده برای اکثریت خواهد بود.