در روزهای اخیر جهان در شوک ناباورانه ی آتش سوزی مهیب لس انجلس آمریکا و ناتوانی در مهار آن از سوی ابر قدرت پوشالی جهان، به حقیقت های زیادی پی برد. بنا بر اعلام شرکت امریکایی موسوم به “آکیو ودر”خسارت به جا مانده از این حادثه بین 250 تا 275 میلیارد دالر است. چنین ناکارآمدی برای مقابله با گسترش آتش سوزی برای دولت مرکزی آمریکا که مدعی “حکومتداری خوب” در سطح جهان است، پیامدهای جبران ناپذیری را به جا خواهد گذاشت که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم داشت.
1- عجز در مدیریت بحران، پرستیژ قدرت اول جهان را خدشه دار کرد
وقوع آتش سوزی از مصادیق بحران های طبیعی است و اقدامات لازم برای مقابله با آن، مدیریت بحران به شمار می رود.شناسایی عوامل موثر در آتش سوزی یک منطقه و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه، یکی از شاخصه های مدیریت بحران آتش سوزی است. شاید نام پدیده ی “شلاق های هیدوراقلیمی” به گوشتان خورده باشد. کالیفرنیای آمریکا مصداق بارز شلاق های هیدرواقلیمی است که شرایط خشکی را تشدید کرده و آتش را به سرعت در مناطق وسیعی گسترش می دهد.
با این حساب انتظار می رود مسئولین مرتبط در این نواحی از آمریکا با اشراف به این شرایط منطقه، آمادگی های لازم را برای مقابله با آتش سوزی های احتمالی داشته باشند. اما متاسفانه علی رغم هشدارهای سازمان ملی هواشناسی مبنی بر خطر بالای آتش سوزی، اقدام خاصی به منظور جلوگیری از خسارات احتمالی انجام نشد.
علاوه بر آن، طبق نظر اغلب روزنامه نگاران و آگاهان امور، یکی دیگر از دلایل عدم توانایی در مهار آتش در ساعات اولیه، غفلت مسئولین از خالی بودن مخزن آب “سانتا ینز” در منطقه پالیسیدس به مدت بیش از یک سال بخاطر تعمیرات بود که اگر به آن رسیدگی میشد امکان مهار آتش را در ساعات اولیه ممکن می کرد.
چنین اهمال کاری هایی از جانب قدرت اول جهان که همواره روی حکومتداری خوب خویش مانور میدهد به شدت موجب سقوط اعتبار آن در افکار عمومی جهان خواهد شد.
2- اثبات ناکارآمدی ادعاهای حقوق بشری، امکانات پیشرفته و فناوری روز آمریکا
آمریکا با صادرات سالانه 130 میلیارد دالر بزرگترین صادرکننده تسلیحات نظامی در جهان است. برپایه ی بررسی های چند سال پیش موسسه بین المللی پژوهش های صلح استکهلم (سیپری)، ایالات متحده ی امریکا هم چنان بزرگترین صادرکننده ی تجهیزات نظامی در جهان است و سهم خود را از 32 درصد در سال های 2011 تا 2016 به 37 درصد در پنج سال منتهی به 2020 افزایش داد.
همچنین این منبع بین سال های 2014 تا 2018 سهم آمریکا در صادرات تسلیحات را 36 درصد اعلام کرده بود. با استناد به این آمار و نگاهی به حمایت های همه جانبه ی آمریکا از اوکراین و اسراییل، حیرت آور است که سلطان آتش افروزی در جهان برای مهار آتش در ایالتهای خودش عاجز بماند!
جالبتر از آن اینکه طبق برخی از گزارشات، تجهیزات ذخیره آتش نشانی برای جنگ افروزی آمریکا در اوکراین ارسال شده است. برخی فعالان اجتماعی در امریکا نیز اسراییل را مسئول آتش سوزی اخیر میدانند و معتقدند مالیاتی که دولت از مردم میگیرد به جای آنکه صرف رفاه و خدمات برای شهروندان شود، وارد جیب اسراییل برای نسل کشی در غزه میشود. در صفحات مجازی هم عده ی زیادی از شهروندان از همدردی با قربانیان آتش سوزی در آمریکا ابراز انزجار کرده و از عذاب وجدان به خاطر حمایت از نسل کشی در غزه میگویند. بدیهی است که نارضایتی ها از دولت آمریکا رو به افزایش است و این به نفع مدعی حافظ حقوق بشر در جهان نیست.
3- امکان لغو برگزاری مراسم اسکار
آگاهان امور بر این باورند که احتمال می رود مراسم پر زرق و برق اسکار برای اهالی سینما با توجه به آوارگی هزاران نفر در مناطق قربانی آتش سوزی لغو شود. عدم برگزاری این مراسم یعنی عقب ماندن آمریکا از گسترش هژمونی بر افکار عامه جهان. در چند دهه اخیر سیاسی بودن مراسم اسکار و ابزاری بودن آن به منظور تبلیغات گسترده و اثر گذاری بر فرهنگ های جهان سوم به خصوص اسلام برای اکثریت هویدا شد. اگر چنین مراسمی برگزار نشود و یا حتی به تعویق بیفتد به نظر میرسد آمریکا از به روز رسانی تسلط خویش بر افکار جهان یک پله عقب خواهد افتاد.
4- امکان لغو میزبانی مسابقات المپیک آمریکا:
قرار است که مسابقات المپیک در سال 2028 در لس انجلس آمریکا برگزار شود، اما بعد از وقوع آتش سوزی های مهیب در این منطقه، مسئولین از نگرانی هایی در مورد برگزاری این مراسم دم میزنند. نگرانی هایی همچون:در خطر بودن اماکن ورزشی المپیک، تخریب چهره ی شهر، در امان بودن ورزشکاران و… بسیاری هم پیشنهاد جایگرینی ژاپن به جای آمریکا را برای میزبانی مسابقات آمریکا مطرح کرده اند
در سال 2024 برگزاری مسابقات المپیک در فرانسه چیزی حدود 6.7 تا 11.1 میلیارد یورو سود خالص اقتصادی برای این کشور داشته است. به راحتی میتوان تصور کرد که لغو میزبانی آمریکا برای بازی های المپیک از نظر اقتصادی به معنای از دست دادن فرصت های سود آور زیادی تا چندین سال آینده خواهد بود.
الهام قاسمی