جنرال دوستم و خوی مزدوری!
عبدالرشید دوستم از مخالفین سرسخت طالبان در مصاحبهای تازه عنوان کرده است که اگر امریکا از وی حمایت سیاسی کند، قادر خواهد بود که طالبان را شکست دهد. مارشال پیشین افغانستان در ادامه گفته است که خروجش از افغانستان نه بخاطر ترس بلکه بخاطر مسمومیت و تداوی آن بوده است.
چند روز دیگر سالروز فرار مارشال دوستم از افغانستان است و تاریخ گواه میدهد که او و دوستانش چگونه مردم را در مقابل طالبان تنها گذاشتند. امروز که جنرال دوستم دیگر حمایت مردمی را ندارد، به امریکایی متوسل شده که بسیاری از کارشناسان معتقدند طالبان با حمایت این کشور به صحنه قدرت بازگشته است.
سیدمهدی حسینی، تحلیلگر
جنرال دوستم و حزب باد
اگر معنای واقعی اصطلاح «حزب باد» را متوجه نشدید به رفتار و انتخابهای عبدالرشید دوستم در طول تاریخ دقت کنید.
جنگ سالار افغانستان در ایام جوانیاش به شوروی خدمت می کرد و علیه مجاهدین میجنگید اما در آخرین ماههای حکومت نجیبالله تصمیم گرفت به مجاهدین بپیوندد.
در سال های حکومت طالبان بارها با احزاب مختلف هم پیمان می شد، اما پس از مدتی تغییر موضع می داد و در نهایت در سال ۲۰۰۱ با کمک امریکا به افغانستان بازگشت. طبق گزارشات رسانههای امریکایی، جنرال دوستم سالها با CIA امریکا همکاری می کرد و به همین خاطر هیچگاه به جنایاتش در افغانستان رسیدگی نشد.
حفظ رهبری ترکهای افغانستان با مزدوری برای ترکیه
در ادامه وابستگی دوستم به بیگانگان، بیراه نیست اگر از ارتباط او با اردوغان بگوییم.
از آنجایی که رییس جمهور ترکیه سرمایه گذاری عظیمی برای احیای پان ترکیسم در منطقه اوراسیا انجام داده، همواره حساب ویژهای روی ترکهای شمال افغانستان(ازبکها) داشته و تلاش کرده با نزدیک کردن دوستم به خود، مردم این مناطق را با خود همراه کند.
جنرال دوستم نیز برای اینکه بتواند اعتماد ترکیه و رهبری ازبکان را حفظ کند، سعی کرد رقیبان خود را به نوعی از گود خارج کند.
او با بی آبرو کردن ایشچی که از بزرگان قوم ازبک بود به مبارزات سیاسی او پایان داد و نظام الدین قیصاری که از نزدیکان وی بود و قصد داشت جای دوستم را بگیرد، با اتهامی واهی به حکومت تحویل داده شد و به زندان رفت.
جنرال دوستم استاد لاف زدن!
در میان رهبران فراری افغانستان افراد زیادی به لاف زدن مشهور بودند که مهمترین آنها اشرف غنی و پس از آن دوستم بود.
او بارها ادعا کرده بود که طالبان را در عرض چندماه نابود میکند.
اولین بار او در سال ۹۷ ادعا کرد که در دو ماه القاعده و طالبان را شکست میدهد اما اتفاقی رخ نداد.
بار دوم و یکسال بعد، او مهلت بیشتری خواست و گفت که ۶ ماهه اینکار را انجام میدهد اما باز هم کاری از پیش نبرد.
در بحبوحه سقوط حکومت او و عطامحمد نور لباس رزم پوشیدند و تعهد کردند که علیه طالبان در شمال میجنگند اما مقاوت آنها دو روز هم طول نکشید و آنها از مرزهای شمالی به ازبکستان و سپس به ترکیه فرار کردند.
مارشالی که صلاحیت مارشال شدن را نداشت!
پیش از عبدالرشید دوستم تنها دو نفر(شاه ولی خان و محمد قسیم فهیم) توانسته بودند به رتبه مارشالی برسند.
از مهمترین شرایط برای دریافت عنوان «مارشال» می توان به فتح الفتوح یک فرمانده اشاره کرد که تا جایی که ما میدانیم دوستم چنین کاری نکرده بود.
داشتن دانش استراتژیک و نظامی از دیگر خصوصیات یک مارشال است که دوستم جز مسیر فرار راه دیگری برای جنگ ارائه نمی کرد.
نداشتن هیچ گونه کارنامه جرم و جنایت از شاخصههای یک مارشال است که متاسفانه جنرال دوستم در این زمینه هم مردود شده و کشتار اسیران جنگی طالبان در دشت نیلی و تجاوز به آقای ایشچی از مهمترین جرایم ایشان است.
در افغانستان اعطای عنوان مارشالی یک قضیه سیاسی است و آن دو نفر که نام بردیم هم نه بخاطر فتوحات بزرگ بلکه بخاطر یک سری عوامل سیاسی توانستند عنوان مارشالی را کسب کنند. همانگونه که جنرال دوستم بخاطر پیمان سیاسی حکومت وحدت ملی میان اشرف غنی و عبدالله به مارشالی رسید.
مزدوری بس است!
دوستم هماکنون به ۷۰ سالگی نزدیک می شود و گمان نمی رود که سالهای زیادی زنده باشد. بهتر است آقای دوستم در این سالهای باقیمانده کمی تلاش کند تا چهرهاش نزد مردم سفید شود و ننگ مزدوری برای این و آن از پیشانیاش پاک شود.
شروع یک جنگ دیگر آنهم به کمک یک دولت خارجی که بیست سال افغانستان را به خاک و خون کشید و دست آخر هم حکومت را دو دستی تقدیم طالبان کرد، چه مفهومی دارد؟
ای کاش امریکا انقدری که شما به دنبال حمایش هستید، بهایی به تو و دیگر رهبران فراری بدهد!
کمکهای میلیون دالری هفتهوار به کابل م یرسد و خبرها حاکی از آن است که وزیر خارجه امارت با نمایندگان امریکا در دوحه دیدار خواهند داشت.
شما کجای پازل امریکا برای افغانستان هستید؟ مزدوری بس است!
سیدمهدی حسینی، تحلیلگر