مجلس نمایندگان آمریکا در سنبله ای سال جاری طی قطعنامه ای 1433؛ طالبان را یک گروه «تروریستی» عنوان کرده و از روند وین که مخالفان طالبان و همچنان رهبران و سیاست مداران دوران جمهوریت را گرد هم آورده و کنفرانس های متعددی را تا اکنون برگزار کرده، اعلام حمایت نموده است. این در حالی است که در قطعنامه مذکور یاد آوری گردیده که روند وین توسط یک نهاد آمریکایی به وجود آمده و تلاش دارد تا اتحاد و اتفاق میان رهبران فراری افغانستان فراهم سازد.
باتوجه به اینکه روند وین متمرکز به رهبران فراری و همچنان دارای ماهیت آمریکایی است، به نظر می رسد که مردم افغانستان تحت هیچ شرایطی علاقه مند شنیدن اخباری در رابطه به این موضوع نباشند. زیرا آمریکا و مهره های این کشور در پیشگاه مردم افغانستان، خیانت کاران و جنایت کارانی استند که از خلیلزاد و اشرف غنی و دیگر رهبر و رهبرچه ها گرفته تا مهره های ساده ای آمریکا، باید خسارت ها و صدماتی که به افغانها وارد کرده اند را جبران کنند. به همین دلیل لازم است تا ابعاد حمایت مجلس نمایندگان آمریکا از روند وین مورد تحلیل و بررسی قرار داده شود.
درباره روند وین
نشست وین درباره افغانستان یکی از چندین جلسات و کنفرانسهایی است که با هدف بررسی اوضاع سیاسی، امنیتی و انسانی این کشور برگزار میشود. این نشستها معمولاً توسط کشورهای ذینفع، سازمانهای بینالمللی، و نهادهای غیردولتی برای بحث در مورد راهحلهای بحران افغانستان و چگونگی تعامل با دولت طالبان پس از تسلط این گروه بر افغانستان در سال 2021 برگزار میشوند.
طی چندین کنفرانس و جلساتی که روند وین برگزار نموده است، بیشتر افرادی شرکت داشته اند که در افغانستان حتی در دوران جمهوریت چندان جایگاهِ قابل توجهِ مردمی و دولتی نداشتند و افراد تاثیر گذار مانند عبدالرب رسول سیاف و هم قطاران وی، که دست کم در گذشته دارای جایگاه مردم و دولتی بودند، تا اکنون به این روند نیپوسته اند. ولی با این حال، روند وین همچنان هر از گاهی برگزار می گردد و تلاش دارند تا افرادی بیشتری را جلب نمایند.
ناکامی روند وین
در نشست های وین و دیگر کنفرانسهای مشابه درباره افغانستان، یکی از انتقادات مهم از سوی مردم افغانستان این است که این نشستها اغلب شامل سیاسیون و رهبران سابق افغان میشوند که در دوران حکومت خود نتوانستند مشکلات کشور را حل کنند یا به دلیل فرار از کشور در زمان تسلط طالبان به عنوان خائنین به افغانستان شناخته میشوند.
بسیاری از مردم افغانستان این افراد را به عنوان نمایندگان واقعی کشور نمیپذیرند، زیرا آنها کشور را در شرایط بحرانی ترک کرده و به جای ارائه راهحلهای مؤثر، از بیرون به شکل نظری درباره بحران افغانستان صحبت میکنند. مهمتر از همه اینکه افغانها بیش از نیم قرن درگیر جنگ و نزاع بوده اند و به همین دلیل از جنگ و خشونت به شدت بیزار و متنفرند و این در حالی است که رهبران سابق پیوسته مردم را به جنگ و نزاع دعوت می کنند و این مسئله تنفر افغانها را نسبت به آنها بیشتر تشدید می نمایند.
اکنون افغانها برای همیشه از روند وین متنفرند
افزون بر اینکه افغانها به شدت نگاه منفی نسبت به رهبران سابق دارند، به دلیل جنایت ها و خیانت های بی شمارِ آمریکا، تمام مردم افغانستان بدون استثناء از ایالات متحده و هم پیمانان این کشور متنفرند. این در حالی است که قطعنامه 1433 کنگره آمریکا، فاش کرده است که روند وین توسط یک نهاد آمریکایی راه اندازی گردیده و حمایت می شود. بنابراین اکنون می توان گفت که روند وین برای همیشه مورد تنفر افغانهاست و مردم افغانستان تحت هیچ شرایطی به روند مذکور دیدگاه مثبت نخواهد داشت.
باتوجه به آنچه که گفت شد اینک می توان گفت که مردم افغانستان به طور کلی معتقدند که روند وین بدون در نظر گرفتن منافع و خواستههای واقعی مردم عادی برگزار میشود و بیشتر به منافع نخبگان سیاسی و آمریکایی خدمت میکند. این نوع نارضایتیها باعث می شود که روند وین تحت هیچ شرایطی تاثیر عملی در داخل افغانستان نداشته باشد. از این رو آمریکا این بار اشتباه می کند و خشم مردم افغانستان را نسبت به ایالات متحده دست کم گرفته اند.
حبیبه غلامی