نشست بریکس
22 اکتبر نشست کشورهای عضو گروه بریکس در کازان روسیه با میزبانی ولادیمیر پوتین برگزار شد که در بیانیه مشترک آن بر ضرورت حلوفصل مسالمتآمیز و فوری اوضاع در افغانستان بهمنظور تقویت امنیت و ثبات منطقه تاکید و اعلام شد که اعضای بریکس از افغانستان به عنوان کشوری که مستقل، متحد و صلحآمیز عاری از تروریسم، جنگ و مواد مخدر باشد، دفاع میکنند و خواهان اقدامات قابل مشاهده و قابل تایید بیشتر در افغانستان هستند تا اطمینان حاصل شود که خاک افغانستان توسط تروریستها استفاده نمیشود.
تروریسم، یا مانعی بر سر راه طالبان
در ابتدا باید این بحث را مطرح کرد که طالبان نیز تمایل زیادی به عضویت در بریکس دارند، ولی آنچه تاکنون مانع عضویت شان شده، عدم اطمینان کشورهاست که طالبان نتوانسته اند بر مشکلات داخلی افغانستان فایق آیند و در کنار آن گروه تروریستی داعش در این کشور فعالیت دارد که تهدید جدی را متوجه منطقه میکند. امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در نشست اخیر فارمت مسکو به صراحت گفت که داعش از خاک کشور همسایه (پاکستان) وارد افغانستان میشود. موضوعی که آشکار است و کشورهای منطقه هم باید به این نتیجه رسیده باشند که داعش در افغانستان، ریشه در پاکستان دارد و این اسلام آباد است که دست از پرورش تروریسم برنداشته و در حال حاضر از داعش حمایت میکند تا از آن به عنوان ابزار فشاری بالای طالبان استفاده کند.
طالبان باید با تروریسم مبارزه کنند
انفجارات و حملاتی که اخیرا در ولایت های مختلف کشور صورت گرفته، نشان میدهند که داعش فعال است. در حالیکه طالبان آنرا کوچک نمایی میکنند، ولی در حد خود بزرگ است که اگر نسبت به آن بی توجهی شود، در آینده میتواند نه تنها برای افغانستان، بلکه برای منطقه و مخصوصا کشورهای همسایه دردسرساز شود. اعلامیه پایانی اعضای بریکس پیام های جامعی را به همراه داشت و در حال حاضر مهم ترین نگرانی آنها تروریسم است. به همین خاطر طالبان باید برای جلب رضایت آنها و نیز مهم ترین چیزی که افغانستان برای رشد ضرورت دارد که امنیت است، با تروریسم داعشی مبارزه کنند.
فشار بر پاکستان ضروریست
در زاویه دیگر درست است که طالبان مسئولیت دارند تا با داعش و تروریسم در کشور مبارزه کنند، ولی کشورهای منطقه باید در این زمینه همکاری زیادی داشته باشند، چرا که داعش ساخته و پرداخته کشورهای غربی و مخصوصا امریکا است تا منطقه را دچار ناامنی کند. فعالیت داعش در بلوچستان پاکستان نگران کننده است و در کنار نگاه دقیق به افغانستان، باید به طرف پاکستان نیز فشار آورده شود که علیه لانه های امن تروریستان در خاک اش اقدامی انجام دهد.
داعش، ابزار فشار بالای طالبان
نابودی داعش در افغانستان هم برای طالبان یک دستاورد بزرگ محسوب میشود که باید علیه آن اقدام کنند و هم برای منطقه مهم و حیاتی است تا یک خطر جدی را از بین ببرند. ولی مشکل اینجا حل شده نیست، چرا که لانه اصلی تروریسم در پاکستان است و امریکایی ها در حالیکه از افغانستان خارج شده بودند، بهترین گزینه برای دنبال کردن اهدافش را در پاکستان یافتند. به همین خاطر در حالیکه پاکستان غرق در بدهکاری به امریکا است، در کنار عقده ای که از طالبان به دل گرفته اند، داعش را پرورش و از آن بر علیه افغانستان به کار گرفتند که آثار و پیامدهای آن تا حد زیادی بر همگان روشن است.
همکاری مشترک برای نابودی داعش
جایگاه افغانستان در نشست بریکس مشخص و تعریف شده بود. اعضای بریکس با حمایت از افغانستان موضع خود را به طالبان و جهان به نمایش گذاشتند. طالبان که خارج از دایره منطقه نیستند و برای بهبود وضعیت کشور و همچنین رسیدن به دستاوردهای مهم سیاسی و امنیتی، تمایل زیادی برای نزدیکی با این کشورها و این گروه دارند. این اتحاد در زوایای مختلف ارزنده است، ولی باید گسترش پیدا کند و از آنجایی که امنیت مهم ترین دغدغه همه کشورهای منطقه است، باید با طالبان برای نابود کردن داعش همکاری کنند.
زهرا محمدی