تحریم کالاهای اسرائیلی یک موضوع کاملا مدنی، حقوق بشری و انسانی است که از جانب مردم مسلمان و غیر مسلمان در سراسر دنیا به صورت خود جوش اتفاق افتاده است. کمپاین بایکوت، عدم سرمایه گذاری و تحریم اسرائیل (Boycott, Divestment and Sanctions)، یک جنبش جهانی است که هدف آن تحت فشار قرار دادن رژیم اشغالگر با اهرم های اقتصادی جهت پایان اشغال سرزمین فلسطین، رفع تبعیض و به رسمیت شناختن حق بازگشت میلیون ها آواره فلسطینی به کشور خودشان است.
برای درک موثریت این کمپاین در ابتدا لازم است تا به بررسی میزان قدرت اقتصادی اسرائیل پرداخته شود که به لطف حمایت دولت های آمریکایی و اروپایی در سطح بالایی قرار دارد. هر چند که در طول تاریخ یهودیان و اسرائیلیان با وجود جمعیت کمی که داشتند از ثروت زیادی برخوردار بودند، اما چنین قدرت اقتصادی قوی بدون حمایت آمریکا و اروپا محقق نمیشود. شواهد تاریخی وجود دارد که نشان می دهد اساس بانکداری را یهودیان بنا کرده اند. در عصر حاضر نیز بسیاری از بانک های بزرگ دنیا در اختیار اسرائیل است.
در حوزه ی تولید مواد غذایی، برندهای مشهور دنیا همچون نستله، کوکا کولا، پیپسی، دنت، مک دونالد و … در دست اسرائیل است. در زمینه ی استخراج نفت، گاز و مواد معدنی در کشورهای زیادی حتی بدون اینکه رد پایی از اسرائیلی بودن شان باقی بگذارند فعالیت دارند. همه ی اینها در حالی است که جمعیت اسرائیلیان حدود 15 میلیون نفر است که 7 الی 8 میلیون از آنها در سرزمین های اشغالی فلسطین زندگی میکنند و مابقی در سراسر دنیا پراکنده اند.
توجه داشته باشید که در هر نظامی یکی از پر خرج ترین اقدامات، جنگ و فعالیت های نظامی است. با در نظر داشت قدمت 70 ساله و یا حتی بیشتر جنگ بین اسرائیل و فلسطین و تعداد جمعیت اسرائیلیان که میتوان آنرا جزء اقلیت اقلیت های جهان دانست و حجم ثروتی که اسرائیل دارد، به یقین میتوان آنرا جزء ابر قدرت های نظامی جهان دانست.
بی دی اس ابزاری برای اعلان اعتراض مردمی در سراسر جهان
در سایه ی سکوت مرگبار جهانی در برابر جنایت و نسل کشی اسرائیل علیه مردم غزه، یمن و اخیرا هم اقداماتش در زمینه بمباران وسیع و گسترده زیرساخت های سوریه و تلاش برای پیشروی در عمق خاک این کشور، جنبش تحریم کالاهای اسرائیلی میتواند با همت و اراده ی مردم آزاده در سراسر دنیا به عنوان ابزاری برای اعتراض و ایستادگی در مقابل این رژیم خونخوار باشد. از سال 2005 این جنبش در کشورهای اسلامی و اروپایی آغاز شد و در ابتدا فقط توسط خود مردم انجام میشد و به تبلیغ آن برای دیگران میپرداختند.
اما رفته رفته و با افزایش جنایات صهیونیست ها، این اقدامات مردمی به درخواست های ملی از دولت ها برای صدور مصوبه و قانون، جهت تحریم واردات کالاهای اسرائیلی به کشورها انجامید و حتی کار به جایی رسید که بسیاری از شرکت های بزرگ اقتصادی از سرمایه گذاری و شراکت با شرکای اسرائیلی با وجود سرمایه زیادشان امتناع ورزیدند.
کار نه تنها به اینجا ختم نشد بلکه پا را از عرصه ی اقتصادی فراتر نهاد و وارد عرصه ی سیاسی و دیپلماسی شد، تا جایی که کشور بولیوی یکی از کشورهای آمریکای جنوبی در سال 2023 با اسرائیل قطع روابط دیپلماتیک کرد. آفریقای جنوبی نیز یکی از کشورهای سردمدار در زمینه ی مقابله با اسرائیل بود.
تحریم اسرائیل درمسابقات المپیک نیز خودش را نشان داد و بسیاری از ورزشکاران حاضر به مسابقه با کشور اسرائیل نبودند و رقابت ورزشی با اسرائیل را برای خودشان به عنوان یک بدنامی می دانستند. تا همین دو سه سال اخیر فوتبالیست های مطرح جهان در کنار دیوار ندبه در اسرائیل عکس میگرفتند و این از نظر گردشگری برای اسرائیل سود و منفعت اقتصادی به دنبال داشت، اما بعد از روشنگری از جنایات این رژیم، دیگر ورزشکاران تمایل کمتری برای تعامل با اسرائیل و ورزشکاران اسرائیلی دارند.
طبق آمار و گزارش های بانک جهانی و سایر نهادهای اقتصادی وابسته به سازمان ملل متحد که در سال 2018 منتشر شد، جنبش بی دی اس یا تحریم اسرائیل حدود 11 الی 11/5 میلیارد دالر به اسرائیل خسارت وارد کرده است. صهیونیستها معتقدند که بی دی اس خطری استراتژیک برای رژیم به حساب میاید و از آن به عنوان یک اقدام یهودی ستیز یاد می کنند و برای دفع آن به فکر چاره افتادند و به دنبال راهکاری برای مقابله با آن هستند.

هدف بی دی اس (تحریم کالاهای اسرائیلی) چیست؟
جنبش مردمی تحریم اسرائیل یا بی دی اس تنها به دنبال فلج کردن اقتصادی اسرائیل نیست، بلکه این جنبش تلاش دارد تا با آگاهی دهی و روشنگری از جنایات اسرائیل و حقانیت فلسطین به بشر ثابت کند که حتی اگر کشورها و ابر قدرت های زیادی در دنیا از یک جنایت دفاع کنند و مردم اراده کنند تا از حق مظلوم دفاع نمایند و به تقابل با آنها بپردازند؛ براحتی میتوانند مانع این جنایات شوند.
اخیرا در فضای مجازی شاهد این اقدام خود جوش مردمی هستیم. کاربران هر کدام با خلاقیت ها و هنرهای مختلفی که دارند برای رساندن خبر تحریم کالاهای اسراییلی و گرایش مردم سراسر دنیا به آن در صفحات خودشان فعالیت دارند. برای نمونه یکی از کاربران در صفحه ی خودش نوشته بود : “پس از مصرف کالاهای اسرائیلی حتما دست های خودتان را بشویید چون این محصولات به خون مردم فلسطین آغشته است!”
با وجود تاثیرات غیر قابل انکار بی دی اس برکاهش قدرت اقتصادی و مشروعیت اسرائیل در جهان، اما هنوز هم اقدامات آزادگان جهان در این راستا کافی نیست. در بسیاری از کشورهای اسلامی دولتها به دفاع از فلسطین اعلامیه میدهند و اقدام میکنند، اما مردم به دلیل عدم آگاهی هنوز هم دست به خریداری کالاهای اسرائیلی میزنند. به طور مثال در افغانستان به دلیل عدم ارائه ی برند بوک از محصولات و عدم پیگیری قانون کپی رایت، اسرائیل می تواند با تغییرنام کشور تولید کننده ی محصول و یا نام برند، محصولاتش را به فروش برساند.
بی دی اس وضعیت دیگری نیز در برخی کشورهای اسلامی مثل:مصر، اردن، قطر، ترکیه و عربستان دارد و آن حمایت همه جانبه مردم از بی دی اس علی رغم عدم حمایت دولت ها از این جنبش است. در عربستان شرکت کوکا کولا با فشارهای مردمی تحریم شد، اما متاسفانه بعد از مدتی دولت به خاطر منافع اقتصادی و حفظ روابط سیاسی پنهانی با اسرائیل، بی سر و صدا تحریم را برطرف کرد.
در ترکیه حتی دولتمردان کوچکترین حرفی بر علیه جنایات اسرائیل نمی زنند، اما مردم برای تحریم کالاهای اسراییلی وارد عمل شده اند. در کشورهای اروپایی اما هرچند که گرایش به دفاع از بی دی اس کمتر است، اما همان میزان کم کاملا هدفمند و موثر و عملگرایانه بوده است.
بی دی اس یا تحریم کالاهای اسرائیلی امروزه به عنوان ابزاری برای ابراز خشم و نفرت علیه جنایات صهیونیسم و سکوت دولتها توانسته به خوبی عمل نماید، اما این اقدامات برای سرکوب اسرائیل کافی نیست و می طلبد تا در سطح گسترده تر و همت بلندتری دنبال شود تا یک عامل بازدارنده ی قوی برای نسل کشی و سایر خونخواری های رژیم اسرائیل باشد.
الهام قاسمی