جستجو
Close this search box.

کشتار شیعیان زیر سایه­ ی حکومت اسلامی طالبان؛ انصاف کجاست؟

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

کشتار شیعیان زیر سایه­ ی حکومت اسلامی طالبان

شامگاه دوشنبه دهم ثور سال جاری افراد ناشناس با سلاح کلاشینکوف، بر نماز گزاران شیعه در مسجد امام زمان در شهرک اندیشه ولسوالی گذره ولایت هرات حمله کردند که در نتیجه هفت نفر به شمول کودکان و زنان به شهادت رسیدند و بیشتر از ده نفر نیز مجروح گردیدند.

متاسفانه این حمله و کشتار شیعیان در ادامه­ ی حملات مرگ بار و وحشتناکی است که سرآغاز آن به سال 1393 بر می گردد و عمدتا شیعیان را هدف قرار می دهند. هرچند با روی کار آمدن طالبان، انتظار می رفت که امنیت تامین گردد و طالبان در حفاظت از شهروندان و به ویژه شیعیان که هدف عمده ­ی داعشیان و دیگر گروه های تروریستی استند، توجه کافی مبذول دارند.

چنانچه از آگست 2021 که طالبان بر افغانستان مسلط گردیدند، شیعیان از جمله گروه های مذهبی ـ قومی است که پیوسته در کنار طالبان و همکار و همراه آنها بوده و حاکمان کنونی افغانستان نیز تعهدات و وعده ­های واضح و روشن مبنی بر تامین امنیت شیعیان داده ­اند، اما آنگونه که مشاهده می شود، متاسفانه شیعیان همچنان قربانی می گردند.

حملات متوالی و بی رحمانه و کشتار شیعیان توسط داعش و افراطیون مذهبی، ظاهرا پایان نیافته است و امکان تکرار این تراژدی وحشتناک وجود دارد، بنابراین لازم است تا در این رابطه تامل گردد و پیامدهای این وضعیت مورد مطالعه و بررسی قرار داده شود.

  • تعهدات و وعده ­های طالبان مبنی بر تامین امنیت

تامین امنیت و حفاظت از جان شهروندان، از اصول اساسی و مسئولیت لایتغیر تمام دولت­هاست، در همین راستا طالبان به ویژه نهادهای امنیتی و نظامی این گروه نیز بارها با گفتارها و ادبیات های مختلف متعهد گردیده اند و وعده داده اند که امنیت سرتاسری را در کشور تامین می نمایند و ازجان و مال مردم افغانستان در هر شرایطی حفاظت و حراست می­ نمایند.

نه تنها طالبان، وعده ­ی تامین امنیت را داده اند، بلکه آنها پیوسته این موضوع را به عنوان یک دست آورد و افتخارشان نیز تبلیغات می ­نمایند. برپایه­ ی ادعاهای رسانه ها وسخنگویان دولت طالبان، آنها مدعی اند که در طول چند دهه­ ی اخیر هرگز امنیت مانند امروز در افغانستان تامین نبوده اند.

  • کشتار شیعیان به رغم ادعای تامین امنیت

با آنکه طالبان مدعی تامین امنیت است ولی از آگست 2021 تا اکنون حملات مرگبار و خونینی در افغانستان و به ویژه علیه شیعیان صورت گرفته اند که تحت هیچ شرایط قابل انکار نیست. در طول سالهای 2021 و 2022 داعش شاخه خراسان در مجوع 490 حمله در سرتاسر افغانستان انجام داد که قربانیان بی شماری را بر جای گذاشت.

طغیان داعش طی سالهای متذکره، هشدار جدی برای طالبان بود، به همین دلیل آنها در سال 2023 با عزم راسخ در مقابله با این گروه برآمد و در کل از توانایی داعش به میزان قابل توجه کاستند و تقریبا این گروه را زمین گیر نمود.

عزم طالبان مبنی بر مقابله با داعش با آنکه در سال 2023 این گروه را سرکوب و تضعیف ساخت، اما به دلیل عدم توجه کافی حاکمان کنونی به مناطق شیعه نشین، آنها موفق گردیده است که حملات خونین و مرگباری را بر علیه شیعیان انجام دهند. زیرا از یک طرف شیعیان از لحاظ مذهبی در تاگیت حملات داعش قرار دارند و از طرف دیگر طالبان نسبت به تامین امنیت مناطق آنها، توجه کافی نداشته و ندارند.

کشتار شیعیان
کشتار شیعیان علیرغم وعده های تامین امنیت
  • کشتار بی رحمانه­ ی شیعیان به رغم همکاری آنها با طالبان منصفانه نیست

در طول دو دهه دوران جمهوریت شیعیان پیوسته از سوی گروه های مختلف، هدف قرار گرفته اند.  از سال 1393 تا سال 1396 به مدت سه سال، داعش دست کم 19حمله با بیش از 600 شهید و هزاران مجروح بر علیه شیعیان انجام داده بودند. پس از آن حملات داعش بر علیه شیعیان بسیار شدید گردید و تا پانزدهم آگست 2021 که طالبان زمامداری افغانستان را به عهده گرفتند، داعش خراسان، ده ها حمله و هزاران شهید و مجروح بر جامعه تشیع تحمیل نمود.

پس از اینکه طالبان روی کار آمد، جامعه تشیع در افغانستان یکصدا از حکومت آنها حمایت کردند و در طول سه سال در تمام مناطق شیعه نشین، کمترین چالشی در مقابل امارت اسلامی طالبان ایجاد نکردند. زیرا آنها به امید تامین امنیت از سوی طالبان بودند و انتظار داشتند که طالبان در راستای تعهدات شان مبنی بر تامین امنیت شیعیان عمل کنند.

متاسفانه به رغم اینکه طالبان به مطالبات مسالمت آمیز و تامین حقوق شهروندی شیعیان توجه نکرده اند ولی آنها در راستای همکاری و همراهی با طالبان، با حوصله­ مندی قدم برداشتند، اما طالبان حتی از تامین امنیت آنها نیز عاجز اند. عدم امنیت در مناطق شیعه نشین و کشتار بی رحمانه ای زنان و کودکان شیعیان، اولا که تحت هیچ شرایطی منصفانه نیست و ثانیا در آینده ممکن است برای طالبان چالش بر انگیز شود.

زیرا احتمال اینکه سر انجام فریاد قربانیان بلند شود و بر بی تفاوتی طالبان اعتراض کنند و عرصه را برای حکومت تنگ نمایند، وجود دارد. از این­رو طالبان، اولا بایستی منصفانه قدم بر دارند و به مطالبان بر حق شیعیان توجه نمایند و از همه مهمتر در تامین امنیت مناطق شیعیه نشین کوشا باشند و ثانیا حقوق شرعی و اسلامی هریک از افراد را تامین و یا دست کن از تضییع آن جلوی گیری نمایند.

عایشه ببرک خیل

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=5641

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات