جستجو
Close this search box.

روز نکبت و رابطه ­ی تفهمی میان افغان ها و فلسطینی­ ها

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

روز نکبتِ فلسطین پانزدهم می(May) سال 1948 است. در این روز تبهکاران از سراسر دنیا در سرزمین مقدس (فلسطین) جمع شدند و رژیم کشتار (اسرائیل) را بنا نهادند و بیش از 85درصد از مردم فلسطین را برای همیشه آواره و بی وطن ساختند. اکنون 76 سال است که فلسطینیان پیوسته قتل عام می شوند و کثیرِ جمعیت این کشور به­ طور دایم آواره اند.

با آنکه افغانستان نیز بیش از پنج دهه است که درگیر بدبختی و جنگ های داخلی و آواره ­گی و مهاجرت ­های پیاپی است، در اکتبر سال 2001 زمانی که آمریکا و شرکایش به این کشور حمله کردند و افغانستان را اشغال نمودند، روز نکبت این کشور نیز آغاز گردید و بیش از بیست سال، همان آمریکا و دولت های غربی که طی بیش از 76سال مردم فلسطین را قتل عام، آواره و بی وطن ساخته اند، افغانها را نیز قتل عام، آواره و مهاجر نمودند.

افغان ها و فلسطینی­ ها دارای سرنوشت مشابه و مشترک اند. در کل دنیا فقط این دو ملت است که روز نکبت دارند و تجربه نیز کرده اند. به همین دلیل این نوشته تلاش می نماید تا روز نکبت را از افغانستان تا فلسطین، بررسی نماید و رابطه ­ی تفهمی میان افغان­ ها و فلسطینی ­ها را نشان دهد.

  • روز نکبت از فلسطین تا افغانستان

در هفتادوششمین سال روز نکبت فلسطین استیم. فلسطین 76 سال است که قربانی می شود. زن فلسطینی از سال 1948 تا اکنون همیشه آواره و قربانی زاییده است. آنچه که بر مردم فلسطین رفته و می ­روند، کلمات در توصیف و تبین آنها عاجز اند. چیزی از جنس غیر انسانی ترین فجایع و وقایع را مردم فلسطین تجربه کرده و می کنند.

پدران فلسطینی 76 سال است که کودکان شان را به تنهایی دفن می­ کنند. مادران فلسطینی اطفال شان را با حداقل امکانات بزرگ و در نهایت تن های تکه تکه ­ی آنها را با چشم سر مشاهده می ­کنند.

این وضعیت هرگز عادی نیست. این جملات هرگز عمق درد و رنج وضعیت فلسطینیان را بیان نمی تواند و نشان نمی دهد. به همین میزان، پدران و مادران افغانستان نیز بیش از پنج دهه است که دختران شان را به مکتب و کورس روان می کنند و سپس به دنبال اجساد آنان رفته و تن­های تکه و پاره ای آنها را از لای چوکی ­ها و راه­روهای کورس ­ها و مکاتب جمع آوری می نمایند.

از سال 2001 که آمریکا و غرب چشم طمع به افغانستان دوختند و حیات برهنه­ ی تمام افغانها را در خطر قرار دادند، نکبتِ افغانها نیز آغاز گردید و گروه های تروریستی هریک پس از دیگری در این کشور سر بلند می کنند و زنان و کودکان مردم افغانستان را ذبح و سلاخی می نمایند.

  • رابطه تفهمی بین افغان ها و فلسطینی ­ها

پیوندهای تاریخی، دینی، فرهنگی و زبانی در دنیای کنونی میان بسیار ملت‌ها بر قرارند. اما همانطور که اشاره گردید، سنخیت و شباهتی که میان سرنوشت فلسطینی‌ها و افغان‌ها وجود دارد، در هیج جای دنیا نیست. با آنکه از سرتاسر دنیا، تمام انسان های آزاده فریاد حمایت و آزادی فلسطین را سر داده اند و در برابر دولت های متجاوز و حامی رژیم غاصب ایستاده اند، اما حمایت افغانها از فلسطینیان از جنس دیگر اند.

افغانها؛ فلسطینی­ ها را درک می کنند. درد آنها را احساس می کنند. عمق فجایعی که در غزه و فلسطین جاری اند، طی سالهای متمادی بر مردم افغانستان نیز تحمیل گردیده اند. به همین دلیل بین فلسطینیان و افغانها، یک رابطه تفهمی و عمیق بر قرار اند.

اسلاوی ژیژک گفته است که برای درک درد قربانی باید در وضعیت وی قرار بگیریم تا بتوانیم، میزان رنجی که قربانی متحمل شده است را درک و فهم کنیم. افغانها دقیقا در وضعیت فلسطینیان بوده اند. به همین دلیل با آنکه کابل و غزه، فرسنگ ها از هم فاصله دارند، اما آنچه که در این دو شهر رفته است و می ­روند، برای ساکنین هریک از این شهرها، قابل درک اند.

به روایت فیلسوفان سوژه ها از کابل ابژه ها را در غزه درک می کنند که این نوع درک و احساس که با تجربه تلفیق یافته اند، آخرین مرز فهم دیگری در خود است.

درک و احساسِ عمق درد فلسطینیان توسط افغان­ها مصداق عینی «رابطه تفهمی» است که فيلسوفانِ کلاسيک از آن به عنوان «اتحادِ عالم و معلوم» ياد کرده اند. حضور ديگری در خود، با ميانجیِ درد و رنج، که تجربه­ ی تاریخی دو ملت اند، هرگز از یاد نمی­ رود.

افغانها و فلسطینی­ ها؛ عالم و معلوم/ دو ملت، در اوجِ سكوت و با حذفِ كلام، در درد و رنج، به يگانگی و وحدت می رسند و از افغانستان تا فلسطین، دو ملت روزهای نکبتِ شان را ماتم می گیرند.

با آنکه افغانستان درگیر فقر و بیکاری و ده­ها مصائب دیگر اند و چند روز است که در افغانستان سیل ویرانگر تمام داروندار ساکنین بغلان، بدخشان، غور و هرات را برده اند و صدها نفر را شهید و بیشتر از هزار نفر را مجروح نموده اند، با آن­هم وزیر ارشاد، حج و اوقاف طالبان (نور محمد ثاقب)، در ترکیه از تمام جهان اسلام استمداد کمک برای نجات فلسطین دارد.

او به صورت واضح می گوید: «امت اسلامی با اتحاد از فلسطین حمایت کند»، بیانگر و نشان دهنده ­ی یک رابطه عمیق و قابل فهم میان ملت فلسطین و افغانستان است که افغانها حجم عظیمِ رنج فلسطینیان را بیشتر از دیگران درک می کنند و مسئله ­ای فلسطین را نسبت به تمام مسائل و حتی مصائب داخلی، اولویت می دهند.

روز نکبت
روز نکبت و درد مشترک افغان ها و فلسطینی ها

عایشه ببرک خیل

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=5760

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات