جستجو
Close this search box.

طالبان و درخشش در ساخت و ساز؛ نوبت به پروژه ­ی کاسا-1000 رسید

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

نوبت به پروژه ­ی کاسا-1000 رسید

هیأت قرغیزستانی به ریاست امان گلدیف دانیار، وزیر اقتصاد این کشور که روز پنجشنبه (5 دلو)، جهت تامین و تسهیل روابط تجاری بین افغانستان و قرغیزستان، به کابل آمده اند تا اکنون با مولوی حنفی معاون رئیس الوزرا، نورالدین عزیزی وزیر صنعت و تجارت، امیر خان متقی وزیر خارجه ی طالبان و دیگر مقامات این گروه دیدار نموده اند.

بر پایه­ ی اطلاعات منتشر شده، هیأت قرغیزستانی خواستار تشکیل یک گروه تماس به‌منظور تسهیل دادوستد میان این کشور و افغانستان شده اند. در همین راستا؛ امیر خان متقی نیز در دیدار با امان گلدیف دانیار، عزم شان مبنی بر آغاز کار پروژه ­ی کاسا-1000 را اعلام نموده است. پروژه­ ی کاسا-1000، یکی از مهم­ترین زیرساخت ­های بازاری منطقه ­ی انرژی برق محسوب می گرد که تقریبا 1300 میگاوات برق را از قرقیزستان و تاجیکستان از طریق افغانستان به پاکستان انتقال می‌دهد.

باتوجه به اینکه طالبان در طول بیش از دو سال و نیم گذشته، پروژه های متعدد داخلی را در افغانستان راه اندازی و به بهره برداری سپرده اند، اینک اقدام آنها مبنی بر عملی ساختتن پروژه ­های بزرگ خارجی مانند کاسا-1000، نیز در راستای اهداف آنها محسوب می گردد که در شرایط کنونی افغانستان، بدون تردید قابل تحسین است. از این­رو در اینجا تلاش می گردد تا مزایا و امتیازات پروژه ­ی کاسا-1000، مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد.

کاسا-1000
مقامات قرغیز و طالبان در دیداری در مورد پروژه برق کاسا-1000توافقاتی داشته اند
  • درباره پروژه ­ی کاسا-1000

پروژه «کاسا-۱۰۰۰»، دارای 1300میگاوات ظرفیت یکی از مهم‌ترین زیرساخت های بازار منطقه‌یی انرژی برق محسوب می گردد. طراحان و پلان­ گذاران این پروژه، انتقال برق از کشورهای قرغیزستان و تاجیکستان را از مسیر افغانستان به کشور پاکستان، طراحی نموده اند که بستر بسیار مناسبی را برای آغاز معاملات خرید و فروش انرژی برق در منطقه فراهم مینماید.

طبق اطلاعاتی که به دست آمده قرار است سیستم «کاسا-1000» از جدیدترین فناوری های ولتاژ بالا و جریان مستقیم به نام(HVDC) استفاده، شود که هزینه انتقال نیرو را رقابتی نگه دارد و هزینه برق کمتری را برای مصرف کنندگان فراهم سازد. فعالیت اصلی پروژه ساخت 570 کیلومتر خطوط انتقال است که حدود 15 درصد از کار خط انتقال تا اکتبر 2021 تکمیل شده است.

بر پایه ­ی آنچه که در رابطه به کاسا-1000، آمده است، 70درصد برقی که از این پروژه می آید، از تاجیکستان و 30درصد آن از قزاقستان تامین می ­شود. از این­رو انتقال برق از آسیای میانه به آسیای جنوبی، از معبر افغانستان بدون تردید منافع اقتصادی متعددی را برای کشورهای منطقه فراهم می نماید و می ­تواند شرایط مطلوبی را در منطقه تامین نماید.

با این حال، عبور پروژه ­ی کاسا-1000 از افغانستان، امتیازات اقتصادی ویژه و منحصر به فردی برای افغانستان فراهم می نماید که کمترین آن­ها قرار ذیل اند:

1: افغانستان دارای جایگاه سوق الجیشی در منطقه است. اما تا اکنون، به دلیل جنگ و نا امنی، از جایگاه ویژه ­ی جغرافیایی این کشور استفاده نگردیده بود، بنابراین راه اندازی و عملی شدن پروژه ­های مانند کاسا-1000، به خوبی می تواند ظرفیت های جغرافیایی موجود در افغانستان را از فعل به به قوه در آورد؛

2: نقش افغانستان به عنوان یک کشور موثر در ترانزیت انرژی برق در منطقه تثبیت می گردد؛

3: کسب عواید حاصل از ترانزیت انرژی برق در این پروژه، عاملی برای تقویت ثبات و رشد اقتصادی افغانستان می­ گردد؛

4: آگاهان پیش بینی می کنند که افغانستان در مدت ۱۵ سال، سالانه مبلغ ۴۵ الی ۶۵ میلیون دالر به عنوان کشور ترانزیت از پروژه­ ی کاسا-1000، عاید خواهد داشت؛

5: ضمن اینکه کیفیت خدمات در افغانستان بالا خواهد رفت، بخش قابل توجهی از فشارهای مالی بر کشور کاهش خواهد یافت؛

6: پروژه ای کاسا-1000، بدون تردید افغانستان را به مرکز ترانزیت انرژی در منطقه تبدیل خواهد کرد و به رویای افغان­ها، جامه عمل خواهد پوشاند.

کاسا-1000
پروژه ی کاسا-1000 امتیازات اقتصادی ویژه ای برای افغانستان دارد
  • طالبان و درخشش درحوزه­ ی ساخت و ساز

طالبان طی بیشتر از دو سال و نیم گذشته، پروژه های بزرگ  و کوچکِ متعدد داخلی را افتتاح، راه اندازی و به بهره برداری سپرده اند. از این­رو اقدام آنها مبنی بر عملی ساختن پروژه های بزرگ منطقه­ یی و خارج از افغانستان مانند کاسا-1000، در راستای اهداف آنها محسوب می­ گردد و از این­رو درخشش طالبان در حوزه ­ی بازسازی، ساخت و ساز عمرانی و زیربنایی قابل تحسین است.

باتوجه به فعالیت ­ها و اقدامات طالبان طی دو سال و نیم گذشته و با در نظر داشت اظهارات امیر خان متقی، انتظار می رود که طالبان بتوانند با فراهم شدن شرایط، اقدام به کار عملی پروژه ­ی «کاسا-1000» نمایند. زیرا طالبان طی دو سال ­ونیم گذشته، صادقانه در حوزه ­ی زیر ساخت ها فعالیت داشته اند و بخش قابل توجهی از پلان­ها و برنامه های شان را معطوف به ساخت و ساز نموده اند.

به همین دلیل امید است که کشورهای ذیدخل در پروژه کاسا-1000 کار شکنی نکنند و همکاری­ های لازم را داشته باشند، تا این پروژه ای بزرگ اقتصادی در منطقه تکمیل و به بهر برداری سپرده شود.

کاسا-1000
کاسا-1000می تواند به طالبان اعتبار ویژه ای ببخشد

بسم الله ختک

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=4807

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات