جستجو
Close this search box.

فاجعه زلزله­ هرات و بی توجهی جهان؛ امکان تشدید فاجعه

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

زلزله هرات و غفلت جهانی

صبح روز شنبه زمین لرزه ­ی به بزرگی 6.3 ریشتری شمال غرب افغانستان را تکان داد که مرکز آن در 40 کیلومتری شمال غرب شهر هرات ثبت شده است. در این فاجعه تا اکنون بیش از دو هزار نفر جان داده اند و هزاران نفر زخمی شده است. همچنان خسارت­ های هنگفت مالی و اقتصادی وارد کرده و سرپناه بسیاری از روستائیان را کاملا از بین برده اند.

هم­زمان با وقوع این فاجعه در هرات ـ افغانستان، حماس و گروه­ های مقاومت دست به عملیات گسترده علیه رژیم صهیونستی در نوار غزه برده اند و تمام توجه جهان را به آن نقطه متمرکز نموده است. به همین دلیل متاسفانه از تمام کشورهای منطقه و جهان، تا اکنون فقط مقامات ایرانی هستند که در پی تلاش برای تامین کمک های بشر دوستانه به قربانیان زلزله هرات اند و از دیگر کشورهای همسایه و جهان خبری نیست.

باتوجه به اینکه زلزله هرات به شدت مرگ­بار است و از آن طرف جامعه جهانی و کشورهای منطقه ـ همسایه نیز بی توجه اند، لازم است که سناریوهای مرگبار بعدی هرچه واضح ­تر تبیین گردد.

  • حجم ویرانی فاجعه زلزله هرات

حوالی ساعت 11 روز شنبه 15 میزان، زلزله­ ی 6.3 ریشتری و چند پس لرزه ­ی قدرتمند، هرات و مناطق همجوار این شهر را تکان داده اند. طبق گفته ای سازمان زمین شناسی ایالات متحده آمریکا این زمین لرزه در عمق 40 کیلومتری شمال غرب شهر هرات رخ داده است.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در صفحه ­ی ایکس(توئیتر سابق) اش آمار قربانیان و خسارات مالی و اقتصادی این فاجعه را اینگونه اعلام نموده است که به تعداد 2053 نفر جان داده اند، 1240 نفر مجروح شده اند و 1320منزل مسکونی تخریب و ویران گردیده است.

هرچند سخنگوی طالبان گفته است که به تعداد 13 تیم امدادی و همچنان البسه و دیگر کمک های اولیه به محل فرستاده شده اند. اما منابع محلی گزارش داده اند که بی ­شمار قریه ها به صورت کامل ویران گردیده اند و قربانیان هنوز زیر آوارها باقی مانده است و از گروه های امدادی خبری نیستند.

چنانچه تصاویری که از روستاهای وردک­ها، آسیاب وغیره در دسترس قرار گرفته اند، مردمان محل برای بیرون آوردن قربانیان از زیر آوارها، در خواست کمک و همکاری می­ کنند.

منازل مسکونی مناطق زلزله زده که در اطراف شهر هرات واقع شده اند، اکثرا از گِل، خشت و سنگ ساخته شده اند که طبق مشاهدات عینی بر اثر زلزله به صورت کامل آوار گردیده اند و بدون تردید ساکنین آن­ها متاسفانه قربانی شده و تا اکنون زیر آوارها می ­باشند. به همین دلیل آمار تلفات و قربانیان ممکن است به مراتب بیشتر از آن چیزی باشند که سخنگوی طالبان اعلام کرده است.

زلزله هرات
زلزله هرات تلفات جانی و خسارات فراوانی همراه داشته است
  • بی توجهی جهانیان و سازمان­های امدادی

جامعه جهانی همیشه در قبال حوادث افغانستان منفعل عمل کرده اند. مردم افغانستان همیشه تنها بوده اند. انواع فجایع طبیعی و سیاسی را مردم فقیر و مظلوم افغانستان به تنهایی تحمل کرده اند.

همین اکنون قربانیان زلزله­ هرات با بدن­های بی جان و نیمه جان شان در زیر خروارها آوار گیر کرده اند، کسی نیست که به آنها کمک کنند. تمام توجه جهان به تحولات غزه متمرکز است.

چنانچه پس از تحولات آگست 2021 و فروپاشی افغانستان، با آنکه آمریکا و غرب از مقصران و عاملان اصلی فجایع افغانستان بودند، اما آنها با دیدگاه ­های کاملا نژاد پرستانه، کمک ها و همکاری های شان را به مردم اوکراین اختصاص دادند و حتی مهاجرین افغانستانی که از اینجا فرار کرده بودند و در کشورهای اروپایی و آمریکایی پناه برده بودند، با برخورد دوگانه و نژاد پرستانه ­ی آنها مواجه شدند.

تا همین اکنون که این یادداشت ترتیب می­ گردد، به غیر از مقامات و سازمان هلال احمر ایران، سازمان جهانی صحت در افغانستان، سخنگوی وزارت خارجه چین و بعضی از نهادهای کوچک کمک رسان اروپایی، دیگر هیچ کشوری اعلام آمادگی و همکاری به زلزله ­زده ­گان هرات نکرده اند.

زلزله هرات
امدادرسانی هلال احمر ایران به زلزله زدگان افغانستان

فقط هلال احمر ایران، محموله ­ای شامل 500 دستگاه چادر امدادی، یک هزار تخته موکت، چهار هزار تخته پتو، 500ست ظروف، 500بسته غذایی ده روزه، به همراه تجهیزات جستجو ونجات، زنده ­یاب و تیم­ های آن را به مناطق زلزله ­زده فرستاده اند و متاسفانه دیگر هیچ کشوری و هیچ سازمانی نسبت به این فاجعه همکاری و یا حتی اعلام آمادگی نکرده اند.

از طرف دیگر؛ عبدالهیان، رسول موسوی و ناصر کنعانی از مقامات ارشد وزارت خارجه ایران و حسن کاظمی قمی سفیر و نماینده ویژه رئیس جمهور این کشور در امور افغانستان، هرکدام به نوبه­ ی خود در پی تامین کمک ­ها و حمایت ها از قربانیان زلزله هرات هستند.

رسول موسوی مدیر کل آسیای غربی وزارت خارجه ایران بلافاصله پس از وقوع زلزله هرات، در صفحه ­ی ایکسش نوشت که «حواسمان به زلزله هرات باشد. مبادا میان صداهای این روزها صدای مظلومانه روستاییان هراتی را نشنویم».

از سوی دیگر کاظمی قمی سفیر و نماینده ویژه رئیس جمهور ایران، از زمان وقوع زلزله تا همین اکنون مادام در تلاش اند تا کشورهای همسایه را مجاب به کمک و حمایت از زلزله ­زدگان هراتی نمایند. قمی در صفحه ایکسش اعلام نموده است که:«جمهوری اسلامی ایران از اعضای فرمت مسکو در خواست دارد نظر به لزوم فعال سازی کارکرد کمیته تماس منطقه ای و با توجه به فوریت انتقال کمک های انسان دوستانه به مردم ولایت هرات نسبت به هدایت کمک های خود از طریق امکانات مرزی نزدیک در مرزهای خراسان رضوی و خراسان جنوبی مشارکت جویند».

زلزله هرات
هلال احمر ایران، از معدود سازمان های کمک کننده به زلزله هرات
  • امکان تشدید فاجعه

همانطور که یاد آوری گردید، مردم افغانستان با رنج ها و مشقت های که دامنگیر شان هستند، اکنون تنها مانده اند. بیش از 15 روستا در اطراف شهر هرات با خاک یکسان گردیده است. دولت طالبان ناتوان از کمک و خدمت رسانی به زلزله ­زدگان است. کشورهای همسایه نیز به غیر از ایران، سر خصومت و دشمنی را با جان مردم افغانستان گرفته است.

اروپا و امریکا و دیگر کشورها نیز به جان افغان­ها اهمیت قائل نیستند و تا اکنون مقامات و گروه های امدادی این کشورها اقدام به همکاری و ارسال کمک های بشری ننموده است. این در حالی است که بیش از 9420 نفر زخمی نیازمند مداوا هستند و خانواده های که منازل شان را از دست داده اند نیز در فضای باز و بدون دسترسی به سرپناه، ممکن است کودکان و کهن سالان جان شان را از دست بدهند.

مردم افغانستان قبل از ویرانی خانه های شان نیز به شدت در رنج و فقر زندگی می نمودند، اکنون فاجعه زلزله و عدم توجه کشورهای دور و نزدیک، امکان دارد که بحران انسانی و فاجعه ­ی با ابعاد گوناگون را در این منطقه به وجود آورند. باتو به این مسائل، کشورهای همسایه و منطقه بایستی در هر صورت، کمک های انسان دوستانه ­ی شان را به صورت اضطراری به زلزله زده گان هراتی سرازیر نمایند وگرنه و فاجعه کنونی تشدید گردیده و ابعاد گوناگون پیدا خواهد کرد.

HelpHerat#

شکریه احمدی

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=3610

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات