جستجو
Close this search box.

توماس‌وِست در پاکستان: امریکا باز چه در سر دارد؟

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

توماس‌وِست، نماینده ویژه امریکا به‌تاریخ 5 دسمبر، دور تازه‌ای از سفرهای خود را در مورد افغانستان به کشورهای پاکستان، قطر، امارات و عربستان سعودی آغاز کرد. سفرهایی که گفته می‌شود به‌هدف رسیدگی و کمک به مردم افغانستان انجام شده/ می‌شود.

به‌نقل از رسانه‌ها، نماینده ویژه امریکا در دیدار با مقامات پاکستانی به‌صراحت گفته است که در برابر تروریسم در کنار پاکستان می‌ایستد، در حالیکه دنیا به‌خوبی می‌داند این پاکستان بوده و است که لانه امن تروریسم بوده و تروریستان از این خاک پرورش و تربیت می‌شوند.

با این حال امریکا باز از جان افغانستان چه می‌خواهد؟

هدف سفر توماس‌وِست به پاکستان و کشورهای عربی چیست؟

آیا امریکا خواب دیگری برای افغانستان دیده؟

  • توماس‌وِست در پاکستان: امریکا بازی دیگری را آغاز کرد

سفرهایی اخیر توماس‌وِست نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان به‌کشورهای مختلف خصوصا پاکستان پهلوهایی پنهانی دارد. توماس‌وِست به‌اسلام‌آباد رفت و با مقامات مختلف این کشور دیدار و اعلام کرد که کشورش در مبارزه علیه تروریسم در کنار پاکستان می‌ایستد.

پس از این دیدار جنرال عاصم منیر، لوی درستیز پاکستان راهی امریکا شد تا با مقامات بلندپایه امریکایی در مورد افغانستان گفت‌وگو کند. این آغاز بازی دیگر از سوی واشنگتن در مورد افغانستان است. پاکستان که خود حامی و مربی تروریسم بوده، آشکارا مورد حمایت امریکا می‌باشد و هر زمانیکه لازم بوده، این کشور به هدف تامین منافع واشنگتن وارد عمل شده است.

امریکا زمانیکه در طولانی‌ترین جنگ خود در افغانستان شکست خورد، بدون درنظر گرفتن منافع ملی افغانستان، مستقیما با طالبان وارد مذاکره و گفت‌وگو شد و در نهایت هم مجبور به ترک افغانستان گردید و طالبان توانستند قدرت را در اختیار بگیرند.

این شکست و ذلت کاخ‌سفید را در سطح جهان بی‌آبرو و خوار کرد و حالا یکبار دیگر می‌خواهد با استفاده از پاکستان، به افغانستان ورود پیدا کند و حتا هوای اشغال دیگر را در سر بپروراند. در حال حاضر تحریک طالبان پاکستان (TTP) عرصه را به‌شدت برای تصمیم‌گیران این کشور تنگ کرده و سفر رئیس ستاد ارتش به امریکا این نکته را بیان می‌کنند که وی هر معامله‌ای که امریکا بخواهد را می‌پذیرد.

توماس‌وِست
توماس‌وِست در دیدار با نماینده پاکستان گفت امریکا در مبارزه با تروریسم در کنار پاکستان است!
  • تعامل با طالبان فقط بازی رسانه‌ای است

توماس‌وِست در حاشیه نشست دوحه در قطر گفته است که کشورش سیاست تعامل با طالبان را دنبال می‌کند و با رهبران طالبان در مورد منافع مشترک، نگرانی‌های امنیتی، حقوق بشر و مبارزه علیه مواد مخدر صحبت کرده است. قطعا این تعامل گفتن‌ها، یک بازی رسانه‌ای است تا جوّ تازه‌ای را ایجاد کند و این تعامل گفتن‌ها فقط در جهت تامین منافع امریکا است، نه کمک به افغانستان و مردم افغانستان.

مذاکرات زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین امریکا در امور صلح افغانستان گویای این شیطنت امریکا است که مستقیما با طالبان وارد مذاکره شد، بدون اینکه نماینده‌ای از مردم افغانستان در آن حضور داشته باشد یا منافع ملی این کشور مدنظر گرفته شود. تعاملی در کار نیست و امریکا در کنار شروطی که دارد، در تلاش فشار بالای طالبان است.

امریکا و پاکستان هیچگاهی نخواسته و نمی‌خواهند که یک حکومت باثبات و قوی در افغانستان شکل بگیرد، چون این مهم یعنی حذف کامل واشنگتن از منطقه. حالا این دو در بازی جدیدی می‌خواهند طالبان را تحت فشار قرار دهند تا شروط امریکا را که دخالت در امور افغانستان است را قبول کند و این ابزار فشارها می‌تواند طیاره‌های بدون سرنشین امریکایی بر فراز آسمان افغانستان و هدف قرار دادن اهداف مشخصی باشد و یا هم تولید و صادرات تروریسم داعشی از پاکستان به افغانستان.

  • طالبان نقش خود را در بازی جدید بدانند

همانطور که یادآوری شد، واشنگتن و اسلام‌آباد هیچگاهی نخواسته و نمی‌خواهند یک دولت قوی در افغانستان شکل بگیرد و حکومت مطابق میل آنها حکومتی شبیه حکومت اشرف غنی است که با یک باد بلرزد و از بین برود. بازی دیگری برای افغانستان و دخالت در امورات این کشور از سوی امریکا آغاز شده و پاکستان هم با توجه به وابستگی شدیدی که به این کشور دارد و در جهت دیگر به‌دلیل حملات تی تی پی، حالا هر نقشی که از سوی امریکا به او داده شود را می‌پذیرد و علیه افغانستان استفاده می‌کند.

طالبان باید متوجه بازی باشند و نقشی که می‌توانند در این بازی جدید اجرا کنند، نجات کشور از دام دسیسه‌های غرب است. تکلیف همسایه‌ای به‌نام پاکستان که معلوم بوده و است که تحت امر واشنگتن بازی می‌کند و هیچگاهی نمی‌خواهد افغانستان امن و باثبات باشد. امریکا هم که چهره واقعی خود را سال‌ها قبل نشان داده و تلاش دارد از افغانستان به‌عنوان پایگاه سیاسی و نظامی خود علیه کشورهای رقیب استفاده کند و این هدف محقق نمی‌شود، مگر اینکه افغانستان با شدیدترین بحران‌های امنیتی و سیاسی مواجه باشد.

طالبان باید تعامل با مردم را گسترش دهد و یک حکومت فراگیر و همه‌شمول را شکل دهند که نمایندگان همه اقوام در آن دخیل باشند، زیرا یکی از بخش‌های سیاست امریکا برای افغانستان، دور کردن ملت از حکومت است و این هدف نباید عملی شود. در کنار آن تعامل طالبان با کشورهای همسایه و جهان می‌تواند مفید باشد، کشورهایی که در میدان امریکا بازی نمی‌کنند و سیاست‌های متفاوتی دارند.

سید الیاس احمدی – تحلیلگر مسائل افغانستان

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=4259

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات