وضعیت پناهجویان افغانستانی در جهان
روز جهانی پناهندگان برای یادآوری رنج و مشقتی است که پناهجویان با آنها دست و پنجه نرم می کنند. در این میان، پناهجویان افغانستانی نیاز به توجه ویژه ای دارند.
روز جهانی پناهندگان و پناهجویان افغانستانی
طبق آمار آژانس پناهندگان، 90 فیصد جمعیت پناهنده افغانستان در ایران و پاکستان زندگی می کنند و تنها 10 فیصد از آنان در دیگر کشورها از جمله کشورهای غربی زندگی می کنند که بیشتر آنها پس از سقوط جمهوریت و تحت عنوان «انتقال کارمندان محلی» یا «نجات افراد در معرض خطر» به این کشورها منتقل شده اند و یا خود بهصورت انفرادی به این کشورها پناه برده اند.
باوجود اینکه شمار پناهجویان افغانستانی در این کشورها اندک اند و بسیاری از آنها توسط خود این کشورها از افغانستان خارج شده اند، اما با انواع نقض حقوق بشر مواجه هستند که از آن جمله می توان به تبعیض، اخراج، و عدم دسترسی به سرپناه مناسب اشاره کرد.
بر اساس آمار رسمی آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، 3.4 میلیون نفر افغانستانی در ایران پناهنده و یا در وضعیت پناهندگی قراردارند که البته این رقم به مراتب کمتر از میزان کل جمعیت افغانستانی مقیم ایران هستند؛ اما علیرغم اینکه ایران یک کشور در تحریم است و با مشکلات اقتصادی حاد دست به گریبان، سعی کرده است تا جای که امکان دارد به حقوق انسانی افغانستانی های که در اثر جنگ های خانمان سوز جلای وطن کرده اند، احترام بگذارند.
- روز جهانی پناهندگان، ایران میزبان سخاوتمند پناهجویان افغان
امروزه در ایران هیچ کودک افغانستانی از مدرسه محروم نیستند و پناهندگان امکان دسترسی به بهداشت و فرصتهای معیشتی داده شده است. بر اساس تخمین ها حدود 99 فیصد از پناهندگان در شهرها و دهات ها در کنار جامعه میزبان ایرانی زندگی میکنند، در حالی که تنها 1فیصد آنها در ۲۰ اردوگاه زندگی میکنند که توسط همتای دولتی اصلی کمیساریا، اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت داخله اداره میشود. رفتار نیک دولت ایران با پناهجویان و بیجاشدگان افغانستانی باعث شده است که بارها مقامات، نهادها و ارکان مختلف سازمان ملل متحد از ایران تمجید کنند که از آن جمله می توان به قطعنامه های شورای حقوق بشر، مجمع عمومی و صحبت های سرمنشی سازمان ملل متحد اشاره کرد اشاره کرد.