بر اساس آخرین گزارش سیگار (اداره سر مفتش ویژه برای بازسازی افغانستان (سیگار) که تا ۳۱ مارس ۲۰۲۴ را شامل است، پس از تسلط دوباره طالبان، میزان بودجه مصرفی آمریکا در ارتباط با افغانستان ۱۷ میلیارد دالر اعلام شده است. گزارش سیگار این فرصت را برای مخالفین طالبان فراهم کرده است که بهمنظور فریب افکار عمومی، کل این بودجه را کمک آمریکا به حکومت طالبان عنوان کنند و از رابطه پنهانی طالبان و ایالات متحده و وابستگی این گروه به آمریکا سخن بگویند؛ اما حقیقت چیست؟ آیا آمریکا ۱۷ میلیارد دالر به طالبان کمک کرده است؟
محتوای اصلی گزارش سیگار چیست؟
قابلذکر است که اداره سر مفتش ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان، در گزارش اخیر خود میزان بودجه مصرفی آمریکا در امور مرتبط با افغانستان را از زمان تسلط دوباره طالبان تا ۳۱ مارس ۲۰۲۴ منتشر کرده است نه میزان کمک به حکومت افغانستان را؛ لذا میزان کمک بخشی از این بودجه است نه کل بودجه یادشده و آنچه که در برخی رسانه های معلومالحال و یا صفحات مجازی مربوط و یا وابسته به مخالفان سیاسی طالبان دیده می شود که گویا کمک آمریکا به افغانستان تحت اداره طالبان 17 میلیاد دالر است واقعیت ندارد.
در تفصیل گزارش سیگار نیز از ۱۷ میلیارد دالر بودجه مصرفی، تنها ۲ میلیارد و ۸۰۱ میلیون دالر به عنوان کمکهای بشردوستانه و توسعهی به افغانستان ذکر شده است که طبق همین گزارش به دور از دسترسی طالبان به مصرف رسیده است؛ اما مخالفین طالبان به منظور بهرهبرداری سیاسی و فریب افکار عمومی، همه ۱۷ میلیارد دالر را کمک دریافتی حکومت طالبان از ایالات متحده عنوان میکنند که پروپاگاندای بیش نیست.
مراد از بودجه مصرفی در امور مرتبط با افغانستان چیست؟
ایالات متحده آمریکا بهمنظور تنظیم و تطبیق سیاستهای منطقهای و جهانی خویش سالانه بودجه هنگفتی را به مصرف میرساند. از جمله کشورهای که سالهاست مرکز توجه واشنگتن بوده و آن را بستری برای دستیابی به اهداف خود میداند افغانستان است، لذا طبیعی است که بودجهای در امور مرتبط با افغانستان نیز در دستور کار دولت آمریکا باشد و البته امور مرتبط با افغانستان همیشه بار معنایی مثبت ندارد که بتوان از آن کمک به مردم یا دولت افغانستان را فهمید، بلکه چهبسا شامل تقویت گروههای هراسافکن همچون داعش و القاعده نیز میتواند باشد.
هرچند در گزارش سیگار تفصیل این کمکها آمده است که بخش عمده بوده مربوط به انتقال، تغذیه و اسکان نیروهای نظامی دولت سابق و پناهجویان افغانستان عنوان شده است؛ اما بعید میدانم که موارد مصرف تنها آنچه باشد که در گزارش آمده است و گروههای هراسافکن آمریکا همچون داعش از این بودجه بیبهره باشند.
- توصیه به مخالفان سیاسی طالبان
مخالفین سیاسی امروز طالبان، عمدتاً مسئولین دیروز حکومت افغانستان هستند که بسیاری از آنها در طول بیست سال گذشته با مردم افغانستان صادق نبودند و در فرجام هم خودشان نتیجه دروغگویی، عوامفریبی و دورویی را گرفتند و هم مردم افغانستان را به منجلاب از مشکلات گرفتار کردند، توصیه من بهعنوان یک افغانستانی به این جماعت این است که بیایید با مردم افغانستان صادق باشید، دروغپردازی و عوامفریبی را کنار بگذارید، واقعیت های افغانستان همچون خورشید هیچوقت زیر دو انگشت شما پنهان نمیشود و برملاشدن واقعیتها نفرت عمومی را نسبت به خودتان میافزاید.
البته بی لیاقتی، سودجویی و مزدور صفتی شما باعث نمی شود که ما امروز وضعیت افغانستان را گلوبلبل بدانیم. نویسنده این سطور نیز نسبت به نحوه حکومتداری طالبان انتقادهای جدی دارد و همواره سعی میکند راههای برونرفت از نابسامانیها را مبتنی بر واقعیتهای افغانستان، پیشنهاد کند؛ اما درعینحال بدین باور است که عوامفریبی، دروغگویی و پروپاگاندا راهحل مشکلات کنونی کشور ما نیست؛ لذا شماها که در صدد پیداکردن محل اعراب در سیاست و قدرت افغانستان هستید، باید از گذشته ای خود توبه کنید و با مردم افغانستان صادقانه وارد تعامل شوید.
جاوید یوسفی