جستجو
Close this search box.

زلزله‌زدگان هرات؛ بی ­تفاوتی جهانی و ناتوانی طالبان

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

زلزله‌زدگان هرات؛ بی ­تفاوتی جهانی و ناتوانی طالبان

زلزله­ های پیهم پس از 15 میزان سال جاری در غرب افغانستان، خسارت­های جانی و مالی­ سنگین بر روستاهای اطراف هرات از جمله روستاهای نایب رافیع، سیاه آب، محله وردگ‌ها، کرنیل، سربلند، تشکک، چاهک و سنجاب ولسوالی‌های زنده‌جان و غوریان به بار آورده است. بر اساس آمار دفتر هماهنگی کمک‌های بشری ملل متحد در افغانستان «اوچا» که در 20 اکتبر 2023 منتشر شده است در زلزله ­های پیهم هرات بیش از 21500 منزل مسکونی به طور کامل تخریب، 17088 منزل مسکونی به شدت آسیب دیده است و بیش از 154000 نفر از آن متأثر گردیده است.

  • بی ­تفاوتی جهانی نسبت به زلزله‌زدگان هرات

بر اساس عرف رایج بین‌المللی معمولاً کشورها در بحران­ های ناشی از حوادث طبیعی از جمله سیل، زلزله، آتش‌سوزی و… اقدام به ارسال کمک­ های بشردوستانه می­ کنند و در جهت جلوگیری از پیشرفت بحران، کنترل وضعیت، حمایت از آسیب‌دیدگان و نجات جان افراد، در کنار ارسال مواد غذایی، پوشاکی، و دارو، تیم­های نجات و کادرهای صحی و درمانی به کشور محل بحران اعزام می ­کنند؛ نظیر آنچه را که در سال گذشته در ترکیه شاهد بودیم.

اما با تأسف جامعه بین‌المللی ناله ­ها و ضجه‌های روستانشینان هراتی را نشنیدند و ازبین‌رفتن بیش از 2500 انسان و ویرانی بیش از 38588 منزل مسکونی و همچنین بی ­خانمانی نجات یافتگان را نادیده گرفتند.

در کنار بی تفاوتی جهانی نسبت به این فاجعه انسانی و پوزخند سیاسی دومین اقتصاد دنیا (دولت چین) با کمک 200 هزار دالری به دولت طالبان، تنها کشوری که در کنار مردم هرات ایستاد و از ساعات اولیه وقوع حادثه، به حمایت از مردم شتافت جمهوری اسلامی ایران بود که با اعزام تیم­های نجات، کادر درمان، و کمک­های غذایی، پوشاکی و دارو، دست­ های برادران هراتی خود را گرفتند و جا دارد به عنوان یک شهروند افغانستان در همینجا از دولت و ملت ایران سپاسگزاری داشته باشم.

زلزله‌زدگان هرات
تنها کشوری که از ساعات ابتدایی به کمک زلزله‌زدگان هرات شتافت، ایران بود
  • تدابیر و اقدامات طالبان در حمایت از زلزله‌زدگان هرات

افزایش تلفات انسانی، گسترش دامنه فجایع انسانی و وضعیت نابسامان کنونی زلزله‌زدگان هرات پیوند مستقیم با اقدامات و تدابیر دولت طالبان دارد. بدون شک نجات جان افراد گیرمانده در زیر آوار، درمان زخمی­ ها، اسکان نجات‌یافتگان و تهیه مواد غذایی، پوشاکی، درمانی و بهداشتی مسئولیت مستقیم طالبان به‌عنوان گروه حاکم بر سرنوشت مردم افغانستان است و می ­طلبد که طالبان برای چنین وضعیت­های آمادگی­های لازم را داشته باشند.

اما نحوه مواجه با زلزله هرات به‌خوبی نشان داد که طالبان هنوز با یک حکومت مسئول و باتدبیر فرسنگ­ها فاصله دارد. نحوه مواجه طالبان با وضعیت پیش‌آمده در هرات ثابت می­کند که طالبان حتی در فهم و تحلیل شرایط بحرانی دچار مشکل است چه رسد به کنترل و مدیریت بحران!

بودجه اختصاص‌یافته برای حمایت از زلزله‌زدگان هرات از سوی حکومت سرپرست و همچنین نحوه عملکرد مسئولین مربوطه در جریان نجات افراد گیرمانده در زیر آوار و درمان زخمی ­ها، به‌خوبی این ضعف طالبان را نشان می­ دهند.

زلزله‌زدگان هرات
طالبان در مواجهه با بحران و کمک به زلزله‌زدگان هرات ضعیف عمل کردند
  • پیشنهاد به طالبان به‌عنوان حاکمان فعلی افغانستان

بر کسی پوشیده نیست که در هرات یک فاجعه انسانی رخ‌ داده است و گسترش قلمرو این فاجعه به مدیریت ضعیف و ناسنجیده طالبان بر می­گردد و به همین جهت هنوز هم قلمرو بحران روبه‌افزایش است.

نویسنده این سطور به‌عنوان یک شهروند افغانستان حق خود می ­داند که به طالبان پیشنهاد و توصیه ­ای داشته باشد تا از گسترش دامنه بحران بشری در هرات جلوگیری شود و در آینده شاهد چنین فجایعی در کشور نباشیم.

بدین جهت پیشنهاد می ­گردد که طالبان به‌عنوان حاکمان بالفعل افغانستان و مسلط بر سرنوشت مردم، اولاً بودجه کافی احتیاطی برای شرایط بحرانی داشته باشد، ثانیاً نیروهای انسانی متخصصی را برای کنترل و مدیریت بحران به کار گیرند، ثالثاً از مداخله خودسرانه و سلیقه ­ای مسئولین خود در شرایط بحرانی جلوگیری کنند، چهارم اینکه هماهنگی ­های لازم را با کشورهای همسایه جهت مشارکت در شرایط بحرانی ناشی از حوادث طبیعی داشته باشند.

 

جاوید یوسفی

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=3846

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات