جستجو
Close this search box.

داعشیسم؛ از کاخ‌سفید تا دربار اشرف غنی

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print

در مورد چگونگی پیدایش گروه تروریستی داعش و استراتژی داعشیسم مطالب و مقالات زیادی به رشته تحریر درآمد که هر کدام جایگاه خاص خود را دارد. تفکر یا استراتژی داعش‌سازی برای نخستین بار توسط استراتژیست‌های کاخ‌سفید رقم خورد، زیرا از دیدگاه آنان، یگانه راهی که می‌توانستند در برابر رقبای قدرتمند منطقه‌ای دست بالایی داشته باشند، ایجاد و تقویت گروه یا گروه‌هایی بود که مبنا و اساس آن اعمال تروریستی و اندیشه‌های افراطی باشد.

این حرف که امریکا داعش را به‌وجود آورد، یک ادعا نیست، بلکه واقعیتی‌ست که حتا مقامات درجه یک امریکایی از جمله ترامپ و کلینتون نیز بدان اعتراف کرده‌اند. گروه تروریستی داعش به‌وجود آورده شد تا منحیث ابزاری در خدمت منافع امریکایی در خاورمیانه، جنوب و آسیای میانه باشد. استراتژی داعشیسم از عراق و سوریه آغاز و اعمال شیطانی و تروریستی شروع شد که تحت عنوان «خلافت اسلامی» تلاش داشت این تفکر سیاه را وارد منطقه کرده و آشوب و بحرانی را به‌وجود بیاورد که کشورهای منطقه را تضعیف و دخالت‌های غرب و منافع‌اش را گسترده نماید.

داعش نتوانست از این دو مسیر به منطقه ورود پیدا کند، زیرا با ورود کشورهای منطقه از جمله ایران و روسیه، استراتژی داعشیسم باشکست مواجه شد و این گروه تروریستی نتوانست کمر راست کند. افغانستان جغرافیایی دیگری بود که مدنظر کاخ‌سفید برای احیای داعش قرار گرفت. زیرا از یکسو خود امریکا بر افغانستان حکومت می‌کرد و قدرت دست‌نشانده‌ای مثل غنی کوچک‌ترین کاری نمی‌توانست انجام دهد و از سوی دیگر وضعیت امنیتی در این کشور به‌شدت بحرانی بود و به‌عنوان ناامن‌ترین و یا یکی از ناامن‌ترین کشورهای دنیا محسوب می‌شد و این زمینه را برای حضور یک گروه تروریستی مثل داعش بیشتر فراهم می‌کرد.

در زمان حکومت‌داری اشرف غنی، بارها نمایندگان مجلس، رفقای حکومتی غنی را به هم‌دستی با تروریستان داعشی متهم کردند و باری همایون همایون، معاون نخست مجلس نمایندگان در یک نامۀ رسمی به مشاور امنیت ملی، گفته ‌بود که در مهمان ‌خانۀ معصوم ستانکزی، مردان مشکوک که در برابر منافع ملی کار می‌کنند، حضور دارند. همچنین آقای همایون در نشست مجلس گفته بود: «دو بار من اشخاص و افرادی را در دروازه‌های‌شان دیده‌ام که آنان برآمدند؛ اشخاصی استند که نام‌های‌شان بسیار مشهور استند و در برهم زدن امنیت، همۀ رسانه‌ها در بارۀ ایشان می‌گویند.»

  • استراتژی داعشیسم در دوران غنی

گذشته از این موارد، ادعا می‌شد که شمار نیروهای امنیتی و دفاعی در دوران حاکمیت اشرف غنی بالای 300 هزار تن بود، ولی بررسی‌های نهادهای جهانی نشان می‌داد که حدود 20 گروه تروریستی در افغانستان فعال بودند. این یعنی غنی و رفقای کاخ‌نشینش هیچ اراده‌ای برای نابود کردن داعش و دیگر گروه‌های تروریستی نداشتند و بر اساس دستور کاخ‌سفید هر حمله تروریستی که در کابل و یا دیگر نقاط کشور به‌وقوع می‌پیوست، گاه محکوم می‌کردند و گاهی هم سکوت را ادامه می‌دادند و والسلام.

چطور طالبانی که بین 100 تا 150 هزار نیرو دارند، موفق شدند با داعش مبارزه کرده و تا 90 درصد نابودی این گروه را رقم بزنند، ولی غنی با آنهمه نیرو نتوانست کاری کند، در حالیکه گزارش‌ها از روحیه بالای نیروهای امنیتی و دفاعی آنزمان در مبارزه علیه داعش حکایت داشت، ولی بارها گزارش می رسید که دستور عملیات علیه گروه‌های تروریستی به‌آنها داده نمی‌شود.

به‌قول عامیانه که «کاسه‌ای زیر نیم کاسه» بود و غنی و اطرافیان غنی به‌نوعی داعش را تقویت می‌کردند و در کمترین حالت، چون امریکا از این گروه تروریستی حمایت می‌کرد، غنی نمی‌توانست و نمی‌خواست کاری کند، چون خودش و اطرافیان‌اش همگی از سوی کاخ‌سفید تعیین شده بودند.

چند روز قبل ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت سرپرست طالبان گفت که یک تا دو درصد گروه تروریستی داعش در افغانستان مانده‌اند، ولی هیچ قلمروی را در اختیار ندارند. مجاهد با بیان اینکه گروه تروریستی داعش زیر یوغ اشغال امریکا در افغانستان لانه ساخته بود، افزود که معلومات دقیقی وجود دارد که اشغالگران امریکایی از این گروه حمایت می‌کردند و آن را رشد می‌دادند، ولی با حاکمیت طالبان با این پدیده شوم (داعش) مبارزه جدی صورت گرفته است.

پیرامون مبارزه طالبان علیه داعش باید گفت که موفقیت چشم‌گیری داشته‌اند، زیرا طی عملیات‌هایی که داشته، چندین چهره کلیدی داعش از جمله شهاب‌المهاجر رهبر شاخه خراسان داعش و همین طور معاون دیگر اعضای این گروه از بین رفتند و نابود شدند که دستاورد بزرگی محسوب می‌شود.

در کنار آن، داعش قطعا یک پروژه امریکایی است که شواهد و مدارک زیادی پیرامون آن وجود دارد، اما مهم‌ترین مسئله وقتی گفته می‌شود که یک تا دو درصد از داعشی‌ها در افغانستان باقی مانده، یعنی هنوز تهدید به‌طور کامل برطرف نشده و باید عملیات‌هایی علیه همین درصد اندک راه‌اندازی گردد تا بیخ و ریشه این گروه از افغانستان کنده شود. وقتی داعش نابود گردد، به‌یقین امریکا هم در سطح کلانی، توانایی خود را از دست داده و دست دخالت‌هایش کوتاه خواهد شد.

استراتژی داعشیسم
استراتژی داعشیسم یک پروژه امریکایی است

سید الیاس احمدی

لینک کوتاه:​ https://tahlilroz.com/?p=5121

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات